מטרת המחקר:

סכרת היא מחלה כרונית המתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם, בדרגות חומרה שונות (Sayin et al., 2015). קיימים שני סוגים של המחלה: TYPE1 (IDDM), הנובעת מחוסר בייצור של אינסולין (Gangwani et al., 2016)ו- TYPE 2 (NIDDM) הנובעת מעמידות לאינסולין (Gangwani et al., 2016). סכרת עלולה לגרום לנזקים רבים בכל איברי הגוף, ובפרט בעיניים (Sayin et al., 2015). אחת ההשפעות הידועות על מערכת הראייה אצל כלל הסכרתיים היא פגיעה בראיית הצבעים (Utku & Atmaca, 1992). מטרת מחקר זה היא להעריך האם קיים הבדל בשכיחות הליקויים בראיית צבעים אצל חולים בסכרת מ TYPE 1 לעומת החולים בסכרת מ TYPE 2, בעזרת בדיקת D15 ממוחשבת, המאפשרת לאבחן את כל סוגי הליקויים בראיית הצבעים (Dain, 2004).

שיטות:

השתתפו במחקר נבדקים עם סכרת (משני הסוגים) מאובחנת מטופלת ומאוזנת. לאחר מילוי שאלון לסינון פתולוגיות עיניות וליקויים קיימים בראיית הצבעים, כל הנבדקים עברו בדיקת חדות ראייה לקרוב (לוח Jaeger), כדי לוודא קיום של ראייה תפקודית לקרוב (J3 או טוב יותר), ובדיקת ראיית צבעים ממוחשבת (D15), כדי להעריך הימצאות של ליקוי בראיית הצבעים. בניתוח הסטטיסטי, נעזרנו ב chi square וpearson .

תוצאות:

השתתפו במחקר 32 נבדקים סכרתיים בגילאי 15-76 שנים (14 גברים, גיל ממוצע ±18.0 57.00 שנים) מתוכם, 8 עם סכרת TYPE1 ו- 24 עם סכרת TYPE2. נמצא קשר בין סוג הסכרת לבין קיום של ליקוי בראיית צבעים, כך שב TYPE2 יש שכיחות גבוהה יותר של ליקויים (p<0.001). כמו כן נמצא קשר בין סוג הסכרת לסוג הליקוי בראיית הצבעים, כך שב TYPE1 הליקוי הנפוץ הוא deutanopia וב TYPE2 הליקוי הנפוץ הוא protanopia (2<0.01Χ). לא נמצא קשר בין משך הסכרת לבין חומרת הליקוי בראית צבעים (p=-0.46).

מסקנות:

סוג הסכרת משפיע על שכיחות ליקויים בראיית צבעים, כך שיש יותר ליקויים ב- TYPE2, ועל סוג הליקוי, כך שב- TYPE1 הליקוי הנפוץ הוא deutanopia וב- TYPE2 הליקוי הנפוץ הוא protanopia. ולכן בחולי סכרת, נעדיף לבצע בדיקות שלא כוללות duochrome (שילוב של אדום וירוק).

מרכזת המחקר לתואר ראשון - ד"ר ליאת שניאור