הקדמה:
טכנולוגיית light emitting diode (LED) הנמצאת ברוב המכשירים הדיגיטליים מהווה חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים (Schubert and Kim, 2005) פולטת קרינה כחולה הגורמת נזק לעין (Ide et al., 2015), מתבטא בעייפות עיניים, כאבי עיניים, טשטוש ראיה, אי נוחות וסנוור (Thomson, 1998). פילטרSTRESS FREE (SF) עם ציפוי המסנן את האור הכחול בטווח של 380-500nm נועד למתן את מעבר האור הכחול ממכשור דיגיטלי לעיני האדם. במחקר נבדוק את השפעתו של הפילטר SF על הסימפטומים המצוינים הנ"ל ע"י בדיקות אובייקטיביות ותחושה סובייקטיבית המבוססות על השאלון הסובייקטיבי.
שיטות:
במחקר השתתפו נבדקים בריאים מעל גיל 18, רובם בעלי תלונות לאחר שימוש שגרתי במכשירים הפולטים קרינה כחולה. כל נבדק הרכיב זוג משקפיים עם מרשם עדכני כשבועיים, פעם עם ופעם בלי פילטר SF ללא ידיעתו ובתום התקופה מילא שאלון ועבר בדיקת חדות ראיה (לרחוק וקרוב), בדיקת רגישות לקונטרסט (לרחוק בתדירויות 1.5, 3, 6, 12, 18 CPD בלוח FACT ולקרוב בלוח MARS) ומילא שאלון השוואתי בין העדשות. ניתוח תוצאות בוצע ע"י מבחן paired t-test.
תוצאות:
השתתפו 9 נבדקים (6 נשים) בטווח גילאים 18-55 (35.33±11.92) שנה. לא נמצא הבדל בין חדות הראיה לרחוק (P=0.65) ולקרוב (זהה) עם ובלי ציפוי SF. לא נמצא הבדל ברגישות לקונטרסט לרחוק בין סוגי העדשות בלוח FACT בכל אחת מהתדירויות (P>0.34) וכן ברגישות לקונטרסט באופן כללי (P=0.23). נמצא שיפור ברגישות לקונטרסט לקרוב בלוח MARS בשימוש בעדשות SF (P<0.04). רוב הנבדקים דיווחו על פחות אי נוחות עם ציפוי SF (P˂0.03). בשאר הסימפטומים (עייפות עיניים, אודם, כאבי עיניים וראש, טשטוש ראייה, הילות וסנוורים, הפרעות שינה ותחושת הקונטרסט הסובייקטיבית לרחוק ולקרוב) לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית. המחקר עדיין בהרצה.
מסקנות:
נמצא כי ציפוי SF משפר את תחושת האי נוחות בעיניים ואת הרגישות לקונטרסט לקרוב, אך בשל כמות קטנה של נבדקים לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי את היתרונות המוחלטים של ציפוי SF לעומת עדשות סטנדרטיות הקיימות בשוק.
מרכזת המחקר לתואר ראשון - ד"ר ליאת שניאור