הקדמה:
עין אדומה הינה סימן היכר של דלקת עיניים כתוצאה מכלי דם מודלקים בלחמית וזוהי אחת הסיבות הנפוצות שבגללה מטופלים מופנים למרפאות חירום באירן (Farokhfar et al., 2015). הסיבה הנפוצה לעין אדומה הינה דלקת לחמית אך ישנם גורמים נוספים כגון טראומה חודרת או קהה, אלרגיה, כוויה כימית או חשיפה לחומרים רעילים, זיהום, מחלות סיסטמיות כמו Sjogren, Rheumatoid Arthritis ומחלות אוטואימוניות (Ubah et al., 2006). מרפאת טרם היא רשת מרפאות לרפואה דחופה שהוקמה בישראל בכדי למנוע צפיפות יתר במחלקות החירום בבתי החולים Zimmerman 2013)). מטרת המחקר הינה למצוא את השכיחות והסיבות האפשריות לעין אדומה בנבדקים שביקרו במרפאת טרם.
שיטות:
מחקר רטרוספקטיבי שאסף מידע מתיקים אנונימיים של סניפי טרם בין התאריכים 1/11/2015-31/10/2016. הנתונים למחקר הורדו מתיקי פציינטים לגיליון אקסל הכולל מידע כגון: היסטוריה, אבחנה, טיפול, תרופות, גיל ומין. הוצאו תיקים שהם אינם שייכים לעין אדומה כגון גוף זר, חשיפה לכימיקלים, בעיות רשתית ועוד. תיקים הכוללים דלקת לחמית אלרגית, בקטריאלית או ויראלית קובצו בקובץ אחד ועליהם נעשה ניתוח הנתונים הסטטיסטיים. בוצעה השוואה של שכיחות עין אדומה בנבדקים מבחינת מין, גיל, סניף טרם שבו התקבל המטופל בפרק הזמן הנתון.
תוצאות:
בתקופה הנ"ל ביקרו במרפאת טרם 750,000 נבדקים, מהם 12,899 נבדקים עם תלונה על בעיה בעין, מתוכם 7795 נשים. במחקר השתתפו 5201 נבדקים שאובחנו עם דלקת לחמית (0.7% מכלל הנבדקים בטרם באותה תקופה). מצאנו כי תוצאות השכיחות של מקרי עין אדומה שטופלו במרכזי חירום בארץ גבוהות יותר בקרב גברים (54%) לעומת נשים (46%), (>P0.05). ממוצע גילאים של נבדקים עם דלקת לחמית היה 21.5±23.1, (טווח הגילאים 0.001-97.8 שנים) כאשר הגברים היו מעט צעירים יותר (p<0.05). כמו כן ממוצע הביקורים במרפאה בחודש הינו 73±443, ובחודש אפריל ואוקטובר נמצאה השכיחות הגבוהה ביותר של נבדקים, ובחודש ספטמבר הנמוכה ביותר.
מסקנות:
בפרק הזמן הנבדק הגיעו למרפאת טרם יותר גברים מאשר נשים עם דלקת לחמית, וגברים צעירים יותר. רוב התלונות על עין אדומה היו בחודשים של עונות מעבר וייתכן כי קשורים לנוכחות אלרגייה עונתית. אנליזות נוספות יתקיימו בהמשך.
מרכזת המחקר לתואר ראשון - ד"ר ליאת שניאור