סמינר: "פיתוח שיטות אנליטיות למיקרומזהמים אורגנים בסביבה״
החוג למדעי איכות הסביבה מארח סמינר: "פיתוח שיטות אנליטיות למיקרומזהמים אורגנים בסביבה״, גב' אנה רוסין, המעבדה לכימיה רשות המים בישראל.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למשרד החוג – טל': 02-6291909
פיתוח שיטות אנליטיות לזיהוי חומרים פולריים במים וקרקע
כימיה אנליטית הינה כלי חשוב לניטור וחקר איכות הסביבה. בכדי להתמודד עם משאבי המים המצומצמים במדינתנו ובאקלים מדברי ומדברי למחצה, הרבה מאוד מחקרים נעשים בתחום איתור וזיהוי זיהומי מקורות מים. המזהמים כוללים מזהמים "טבעיים" כגון קשיות המים, מוצקים מרחפים, כלוריד וכו', אבל בנוסף להם קיימת גם תרומה שמקורה באדם, הכוללת מזהמים חקלאיים, תעשייתיים, שפכים ביתיים וזיהומי דלקים שמקורם הן בתעשייה והן בתחבורה.
לפני כשניים-שלושה עשורים, בעקבות התפתחות הטכנולוגיות האנליטיות לזיהוי חומרים בריכוזים קטנים, החלו דיווחים על הימצאות מיקרו-מזהמים אורגניים בסביבה אשר לא נוטרו עד אז. למיקרו-מזהמים אלו יש השפעות ביולוגיות וחלקם בלתי פריקים (או קשי-פרוק) בתהליך הפירוק הביולוגי. זו אינה קבוצה מוגדרת היטב של חומרים – בוודאי שלא מהבחינה הכימית, לקבוצת חומרים זו משתייכות מאות מולקולות אורגניות ממשפחות שונות וממקורות שונים. היא כוללת בין היתר חומרים פרמצבטיים, הורמונים, חומרים פעילי שטח, מעכבי בעירה, קומפלקסנטים, נוגדי שיקוף רנטגן, פלסטיסייזרים, ניטרוזאמינים, מוצרים קוסמטיים וכיוצ"ב. המכנה המשותף לכל המיקרומזהמים האורגניים הוא שמקורם אנטרופוגני, הם לא היו קיימים בטבע לפני שהחל האדם לייצר אותם באופן מלאכותי. משום כך נוכחותם במי התהום כשלעצמה מעידה על חלחול של זיהום שנוצר על פני השטח. הפליטה של מיקרומזהמים לסביבה תמשך כל עוד האוכלוסייה גדלה ותוחלת חייה מתארכת. לכן כל הזמן יהיה צורך לפתח שיטות אנליטיות חדשות ע"מ לחקור ולנטר חומרים חדשים.
במסגרת ההרצאה נציג כלים ושיטות חדשות לניטור מיקרומזהמים אלה באמצעות שילוב של כרומטוגרפיות גזיות ונוזליות משולבות בספקטרומטריות מסות מסוגים שונים.