הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

טכנולוגיות סינון ממברנליות בטיפול בשפכים - מבט אל אתגרי העתיד

במסגרת סדרת הסמינרים של החוג למדעי איכות הסביבה, יתארח במכללה עמית גרוסמן, בוגר החוג למדעי איכות הסביבה וסטודנט בשנה השלישית ללימודי הדוקטורט במכון לחקר המים בקמפוס מדרשת בן-גוריון (המכונים לחקר המדבר) של אוניברסיטת בן גוריון. עמית ירצה בפני הסטודנטים בנושא טכנולוגיות סינון ממברנליות בטיפול בשפכים - מבט אל אתגרי העתיד.

תקציר ההרצאה

בעולם המתועש של ימינו טיפול מיטבי בשפכים הינו אתגר משמעותי, הן מבחינת כמות השפכים ההולכת וגדלה והן מבחינת מורכבות תכולתם, השפעתם על בריאות הציבור, והחמרת התקנות. כמו כן, תהליכי הטיפול הקיימים צורכים אנרגיה רבה ואינם מספקים מבחינת ניצול פוטנציאל המשאבים הטמונים בשפכים. כיום, טכנולוגיות מבוססות סינון ממברנלי מציעות פתרון לחלק גדול מהאתגרים בטיפול בשפכים ועשויות להיות מוטמעות באופן נרחב בעתיד הקרוב והרחוק.

בהרצאה אציג את העקרונות המרכזיים בטיפולים ממברנליים במים ואת השימושים האפשריים בטכנולוגיות מבוססות ממברנות בטיפול בשפכים. אתאר את האתגרים המרכזיים בטיפול בשפכים תעשייתיים וביתיים כיום ואציג את היתרונות והחסרונות של הטכנולוגיות לטיפול בשפכים הקיימות כיום ואיך טכנולוגיות ממברנליות יכולות להוות פתרון לחלק מאתגרים אלו. אציג מקרה בוחן - טכנולוגיה לטיפול בשפכים אותה אני חוקר ב-4 שנים האחרונות הנקראת ביוריאקטור אנאירובי ממברנלי (AnMBR). טכנולוגיה זו הינה בעלת פוטנציאל לניצול מיטבי של האנרגיה הטמונה בשפכים על-ידי ייצור ביוגז, מחזור הנוטריינטים במים, ופליטה מופחתת של גזי חממה לאוויר. אחד האתגרים המרכזיים בהטמעת טכנולוגיה זו היא התמודדות עם סתימת הממברנות ("פאולינג" – אילוח), תופעה המחייבת תהליכי ניקוי ותחזוק משמעותיים הכרוכה בעלויות גבוהות. במחקר זה אני בוחן את ההשפעה של גורמים שונים על האילוח הממברנלי והפחתתו ב-AnMBR בטיפול בשפכים ביתיים ותעשייתיים תוך התמקדות בהשפעת תכונות הממברנה על תופעה זו.

לדף הבית של החוג למדעי איכות הסביבה
לרשימת הסמינרים המלאה של החוג למדעי איכות הסביבה

מתקן לטיהור שפכים באורגון, ארה"ב. תמונה בשימוש חופשי מויקיפדיה