הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

יום עיון חוגי בנושא: פוסט-צילום/ פוסט-אנושי/ פוסט-מוות

החוג לתקשורת צילומית, המכללה האקדמית הדסה, ירושלים מזמינה אתכם ליום עיון בנושא:

פוסט-צילום/פוסט-אנושי/פוסט-מוות

הצילום מזוהה, על פי רוב, עם תיעוד המציאות וייצוג נאמן שלה. ולכאורה, והצילום הוא הפקה משותפת של צלמ.ת ומצלמה, האדם והטכנולוגיה. אולם, הופעתן של טכנולוגיות צילומיות חדשות מזמינות אותנו לחשוב מחדש על היחסים בין הצלמ.ת, המצלמה והמציאות המצולמת. תוצרי צילום חישובי יוצרים נקודות מבט "פוסט אנושיות", כלומר מציגות מציאות מנקודת מבט שגוף האדם לא יכול היה להתקיים בה. טכנולוגיות אחרות, מבוססות אלגוריתמים ובינה מלאכותית, יודעות להנפיש, להפיח "רוח חיים", בצילומים של אנשים שמתו, וליצור ייצוגי "דיפ-פייק" של אינטראקציות שמעולם לא התקיימו ולעולם לא יוכלו להתקיים מחוץ לטכנולוגיות הדיגיטליות.

יום העיון יסקור את הזירה העכשווית והעתידית של התקשורת הצילומית, ויבחן את מערכת היחסים בין האדם, אמצעי התקשורת החזותיים וייצוגי המציאות בחיים ולאחר המוות. באמצעות בחינה של טכנולוגיות צילומיות שונות, וניתוח אינטראקציות בין אדם, מצלמה ומחשב, נבקש להבין את המשמעויות של האפשרויות לאינטראקציות אנושיות או פוסט-אנושיות בין אדם וטכנולוגיה וייצוגי המציאות בתחילת העשור השלישי של המאה ה-21.

במרכז יום העיון תעמוד הרצאתה של פרופ' יואנה זילינסקה (Joanna Zylinska), אמנית, מחברת, אוצרת ופרופסור לפילוסופיה של אמצעי התקשורת מ-King’s College בלונדון. הרצאתה של פרופ' זילינסקה תעסוק בעתיד הצילומי ובצילום העתידי (On our photographic future) (ההרצאה באנגלית).

המושבים הנוספים ביום העיון יעסקו בשימושים בטכנולוגיות "דיפ-פייק" ל"תחיית המתים" באמצעים דיגיטליים ובטכנולוגיות של צילום ללא צלם (המושבים בעברית).

משתתפי ומשתתפות יום העיון:

פרופ' יואנה זילינסקה (Prof. Joanna Zylinska) (King’s College, London): אמנית, מחברת, אוצרת ופרופסור לפילוסופיה של אמצעי התקשורת ולניתוח ביקורתי של שימושים דיגיטליים. פרופ' זילינסקה חיברה מספר ספרים, לרבות AI Art: Machine Visions and Wrapped Dreams, The End of Man: A Feminist Counterapocalypse, ו- Nonhuman Photography. כתומכת נלהבת בגישה חופשית לידע, היא העורכת של סדרת הספרים MEDIA : ART : WRITE : NOW עבור הוצאת הספרים Open Humanities. עבודות האומנות שלה כוללות התנסויות באמצעי תקשורת חזותיים. ב-2013 שימשה פרופ' זילינסקה כמנהלת האומנותית של Transitio_MX05 Biomediations, פסטיבל המדיה החדשים הגדול ביותר באמריקה הלטינית שהתקיים במקסיקו סיטי. לאחרונה, היא חוקרת תפיסות וקוגניציות כאיזורי חיץ בין אדם ואינטיליגנציה מלאכותית, במטרה לענות על השאלה: "האם יש עתיד לצילום?".

ד"ר כרמל וייסמן (התוכנית הרב תחומית ובמכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות באוניברסיטת תל אביב): חוקרת ומרצה בנושאי תרבות דיגיטלית. תחומי העניין שלה הם קריאה ביקורתית של שיח העתידנות הטכנולוגית ובחינת האספקטים הרליגיוזיים של הטכנולוגיה. מגישת ההסכת (פודקאסט) "המצב הפוסט-אנושי".

ד"ר דורון אלטרץ (החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה והמחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית): דורון אלטרץ הוא בעל תואר בוגר מהמחלקה לצילום בצלאל, תואר מוסמך מהתוכנית למדיה אינטראקטיבית מאוניברסיטת ניו יורק, ותואר דוקטור מהמחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית בירושלים. דורון משמש כחבר סגל בכיר במכללה האקדמית הדסה ובתוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי של האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל. דורון חוקר את ההשפעות התרבותיות והחברתיות של מערכות חישוביות על פרקטיקות של צילום.

שרה קופלמן (החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה והמחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית): שרה קופלמן היא דוקטורנטית במחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית וחברה בקבוצת המחקר "גלגולי הקשב" במרכז למחקר רב-תחומי מנדל סכוליון. עבודת הדוקטורט שלה עוסקת במשמעויות החברתיות והתרבותיות של ה-GIF המצולם. תחומי המחקר שלה כוללים גם מדיה חזותיים, תצלומים איקוניים וזיכרון קולקטיבי. גב' קופלמן מלמדת בחוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה והיא גם צלמת ואוצרת.

רועי בושי (החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה והמחלקה לתולדות האומנות באוניברסיטת תל אביב): דוקטורנט באוניברסיטת תל אביב, חוקר ומלמד במכללת הדסה, באקדמיה בצלאל ובשנקר. מחקריו עוסקים בפרקטיקות צילום עכשוויות והשפעתן על תפיסת המדיום.

הילה סלומון, (מנהלת קריאייטיב במשרד הפרסום DIBOOR): הילה סלומון היא תסריטאית ובמאית, בוגרת "סם שפיגל" ומנהלת קריאייטיב של קמפיין "הקשיבי בקולי", משרד הפרסום DIBOOR.

מיכל סלמון (המחלקה לתקשורת ועיתונאות ובית הספר למנהל עסקים, האוניברסיטה העברית): סטודנטית לתואר ראשון בחוגים לתקשורת ומנהל עסקים באוניברסיטה העברית. תחומי העניין שלה הם חקר קהלים בדגש על קהלי מדיה, ממשקי גוף ומדיה והשפעות הטכנולוגיה על האדם והחברה.

מארגן יום העיון:

ד"ר טל מורס
(החוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה): חוקר תקשורת ומוות ומרצה לאתיקה בתקשורת צילומית, תרבות דיגיטלית, ניתוח שיח ואוכל ותרבות במכללת הדסה. מחקריו עוסקים בסיקור מצולם של אירועי מוות אלים ובמוות בעידן הדיגיטלי, לרבות שאלות של גישה לנתונים אישיים אחרי המוות, שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות להתמודדות עם מוות ואימוץ של טכנולוגיות חדשות ל"תיקשור" עם מתים.

 

 

יום עיון חוגי