מאמר מדעי חדש לד"ר ליאת גנץ, ראשת מסלול התואר השני למדעי האופטומטריה והראייה במכללה ומרצה בחוג לאופטומטריה, התקבל לאחרונה לפרסום. כותרת המחקר, פרי שיתוף פעולה עם פרופ' אבי כספי, ראש החוג להנדסת חשמל ואלקטרוניקה במרכז האקדמי לב, היא Synchronization of a Removable Optical Element with an Eye Tracker: Test Case for Heterophoria Measurement.

מעט על תהליך המחקר ותוצאותיו

ישנו מבחן קליני הקרוי תבחין כיסוי. התבחין משמש לבדיקות סקר ראייה וכן בדיקות ראייה של רופאי עיניים אופטומטריסטים ואורטופסטיסטים לצורך איתור פזילה או נטייה לפזילה. בתבחין הכיסוי הבודק מכסה לסירוגין את עיני הנבדק ובוחן מה מנח העין בזמן הכיסוי ומתחת לכיסוי. למרות שהתבחין שמבוצע על ידי הבודק לא דורש מענה מהנבדק, הוא בעצם סובל מחוסר אובייקטיביות. למשל, בודקים שונים בעלי רגישות שונה לאיתור תזוזת עין, בודקים שונים מכסים את העין למשך זמן לא אחיד (3 שניות לעומת 5 שניות למשל ועוד).

ד"ר גנץ ופרופ' כספי שילבו במהלך המחקר בין מכשיר עקיבה זול שניתן לרכישה "מהמדף" לבין רכיב אופטי שחוסם קרני אור אינפרא אדום (אור שאינו נראה על ידי העין האנושית אך המצלמה כן "רואה" אותו). הם יצרו סינכרון בין הרכיב האופטי (שהוא בפועל כיסוי) לבין מכשיר העקיבה כך שהמכשיר "תיעד" בצורה מדוייקת כמה זמן העין מכוסה. בנוסף המכשיר חישב אוטומטית את מנח העין מתחת לכיסוי.

הניסוי היה למעשה proof of concept שבעזרת מערכת זו -

  • ניתן לערוך תבחין כיסוי אובייקטיבי.
  • השוואה בין הכיסוי של עין ימין לעומת שמאל (כאשר הדעה הקלינית הרווחת הינה שלא משנה איזה עין מכסים כדי לבחון את הנטייה של העין שאינה פוזלת). 
  • השוואה בין כיסוי קצר (3 שניות) לבין ארוך (10 שניות).

לתוצאות המחקר יש פוטנציאל לשמש למבחנים קליניים נוספים על ידי שילוב בין רכיבים אופטיים שמסונכרנים עם מכשירי עקיבה זולים "מהמדף".

לדף הבית של החוג לאופטומטריה

מתוך המחקר