פרויקט מחקר חדש של פרופ' משה קן ודורון אלטרץ, שניהם מרצים בחוג לתקשורת צילומית במכללה, פורסם לאחרונה במגזין המקוון Live Science. פרויקט הדמיה, פרי שיתוף פעולה עם רשות העתיקות בראשות ד"ר עמית ראם, ראש מרחב ירושלים. פרויקט זה, שהחל ב- 2018 ואשר נמצא בימים אלו בשלבים מתקדמים, עוסק בתיעוד וניתוח אלפי חריטות צלבים המעטרים את קירות קפלת סנט הלנה בכנסיית הקבר בירושלים. צלבים אלו, המתוארכים לתקופה הצלבנית, הציבו מאז ומתמיד אתגר בפני החוקרים באשר לזהות יוצריהם, למקורם, לאופן ביצועם, ולמטרתם.
על מנת לעזור בפיענוח שאלות אלה, פנו ברשות העתיקות לעזרתם של משה ודורון ולמגוון טכנולוגיות הדמייה מתקדמות, כולל: פוטוגרמטריה (הדמייה תלת ממדית צילומית), RTI ( תאורה אינטראקטיבית דיגיטלית) וצילום גיגהפיקסל (הדמיית משטח גדול ברזולוציות אולטרה גבוהות). כל אחת מטכנולוגיות אלו תורמת לחשיפת אספקט אחר של מאפייני הצלבים, נפח וחלל, טקסטורת משטחי האבן, זויות החריטה, עומק החריטה, תיעוד במקרו ובמיקרו, ועוד.
על ידי ניתוח מדוקדק של הדימויים הגיעו החוקרים לתובנות ברורות יותר בדבר השאלות שעמדו בפניהם. בעוד שבתחילה הסברה הנפוצה היתה שאלו חריטות של עולים לרגל, מעין גרפיטי עתיק, הרי שניתוח הסגנונות והטכניקות מחזק עתה את ההשערה שמדובר במספר בודד של בעלי מלאכה מיומנים אשר ככל הנראה ביצעו את החריטות (בתשלום?) עבור המבקרים בקפלה.
כאמור, תהליך המחקר טרם הסתיים ובעקבות התובנות עד כה עומדים משה ודורון לבצע סדרה נוספת של הדמיות ממוקדות, בתקוה לפענח אחת ולתמיד את חידת הצלבים בקפלה.
דף הבית של החוג לתקשורת צילומית
לכתבה המלאה במגזין המקוון Live Science