הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

שטיפת עדשות מגע במים יכול לגרום לעיוורון!!!

בארה"ב קרו לאחרונה מספר מקרים לא מועט של דלקת קרטיטיס הקשורה בעדשות מגע.
רוב רובם של המקרים, קשור בחוסר ציות להוראות ניקיון עדשות המגע הגורמים לאמבה מסוג אקנטאמבה acanthamoeba . זו, נדבקת לעדשה ותוקפת את הקרנית (השכבה השקופה שמכסה את העין). במקרים קיצוניים, הדבר יכול לגרום לעיוורון!

 

בשנת 2007, ילד בן 11 שהרכיב עדשות orthokeratology להפחתת מספר, סבל מהתקפת אקנטאמבה לאחר ששטף את העדשות והמחסנית עם מי ברז.
מקרה דומה, דווח לאחרונה כאן בישראל, לאחר שבחורה שהרכיבה עדשות אורטוקלטולוגיות שהיא רכשה בארץ, שטפה את העדשות תחת מי ברז במהלך טיול בברזיל והותקפה על ידי האמבה.

  IMG_6117

 מחקר שנערך בארה"ב בשנת 2013 בחן את הוראות הניקוי והטיפול שמופיעות על גבי בקבוקי תמיסות בבתי המרקחת ובאתרי האינטרנט של יצרני התמיסות. החוקרים התפלאו למצוא כי 15 מתוך 18 חומרי ניקוי (תמיסות וסבון) של עדשות מגע קשות נושמות (Rigid Gas Permeable RGP) המליצו על שטיפה או איפסון במי ברז, שאינם סטריליים. על כן, רבים ממרכיבי עדשות מגע קשות נושמות, שטפו ושוטפים את העדשות שלהם במי ברז כהליך שגוי. בנוסף, משתמשים רבים מנקים את המחסניות במי-ברז, למרות שבמקרים רבים היצרנים ממליצים להשתמש בתמיסה סטרלינית כגון סאלין לניקיון המחסניות.

 

כיום, ההנחיות השתנו. האקדמיה האמריקנית לאופטומטריה של הFDA והמרכז לטיפול ומניעת מחלות של ארה"ב, אוסרות באופן מוחלט שימוש במי ברז לניקיון תכשירים שבאים במגע עם העין.
החוקרים ממליצים לחדד את ההנחיות שניתנות לפציינטים ולאסור שימוש במים לכל סוגי עדשות המגע כדי למנוע בלבול במרכיבי עדשות מגע.

 

מחקרים חוזרים ונשנים מראים קשר בין שימוש במי ברז ואקנטאמבה בעדשות קשות. כשעדשות נחשפות לחיידקים בחלל האוויר, הללו עלולים להדבק למשטח הקדמי של העדשה. כשהעדשות מאוד מלוכלכות, גם תמיסות ניקוי לא הורגות את האקנטאמבה ב100%.
בנוסף, החוקרים מזהירים כי ניקיון המחסנית במים יכול לחשוף את העדשה למי ברז שאינם סטריליים ולהגביר את הסיכון להצמדות של האמבה לעדשה. מחקרים רבים מעידים על כך שהמחסניות מהוות קרקע גידול לחיידקים ובקטריות.

 

שכיחות האקנטאמבה תלויה גם באזור הגיאוגרפי. באנגליה למשל, היא נפוצה פי 15 מאשר בארה"ב. בישראל, עד כה, אין כיום מחקרים שמצביעים על שכיחות האמבה.
לסיכום, החוקרים ממליצים להשתמש רק בסאלין (תמיסת מי מלח שניתן לרכוש בכל מקום בו מוכרים תמיסות) לשטיפת סבון מהעדשות ולניקוי המחסניות. כמו-כן, הם ממליצים שלאחר ניקיון ידיים בסבון ומי ברז, יש לשטוף אותם בתמיסת סאלין לפני שנוגעים בעדשות. לבסוף, לפי הנחיות האקדמיה האמריקנית לאופטומטריה, מומלץ למרכיבי עדשות מגע להיות במעקב צמוד אצל אופטומטריסט מוסמך לפחות כל 3-6 חודשים כדי לאתר בעיות עקב הרכבה של עדשות וכדי לוודא שהעדשה מתאימה לעין באופן מתאים. כפועל יוצא מהמלצה זו, ברור שרכישת עדשות מגע באינטרנט או ממדפים צופנת סיכון מבחינת איכות ההתאמה וחוסר המעקב אחר בריאות העין הינו מסוכן.

 

הכותבת היא ראש התכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה במכללה האקדמית הדסה בירושלים
בהתבססות על המאמר:  

Acanthamoeba Keratitis Associated With Tap Water Use During Contact Lens Cleaning: Manufacturer Guidelines Need to Change- John E. Legarreta, M.D., Amy C. Nau, O.D., and Deepinder K. Dhaliwal, MD, L.Ac. Eye and Contact Lens. 2013 39(2)