אימא מבוגרת – ילדים חכמים
הגיל שבו נשים יולדות את ילדן הראשון עולה בהתמדה, בין השאר בעקבות העלייה בגיל הנישואין (26 אצל כלות יהודיות). בשנת 2014 היה גילן הממוצע של נשים ישראליות שילדו את ילדן הראשון 27.5 בהשוואה ל-26.5- בשנת 2004. במדינות מפותחות אחרות גיל המעבר להורות של אישה אף גבוה יותר – וחוצה את ה-30 - ביוון, אוסטרליה, שוויץ, דרום קוריאה, לוקסמבורג, איטליה ויפן (כשמנגד – ניצבות מדינות אפריקאיות שבהן הגיל הממוצע הוא בין 18 ל-20 להבאת ילד ראשון). נשים רבות, גם בישראל, מביאות את הילד הראשון שלהן אחרי גיל ארבעים.
האם בכלל רצוי שנשים יחכו עם הבאת ילדים לעולם עד אחרי גיל שלושים ואפילו ארבעים? בעבר הדעה הרווחת היתה כי ההשתהות של האישה עלולה לפגוע בילדיה. מחקרים מצאו שנשים שיולדות בגיל מבוגר חושפות את הילד לסיכונים בריאותיים, הפרעות גנטיות, תסמונת דאון, וכשיגדל יהיה מועד יותר לחלות באלצהיימר ובסוכרת.
אך מחקר אירופאי חדש טוען שהסיכונים הללו הם פחותים וזניחים בהשוואה לסיכויים הגדולים של הילדים הללו, וכי ישנם יתרונות ברורים להבאת ילדים בגילאים מאוחרים, אפילו אחרי ארבעים.
המחקר, שפורסם בכתב העת Population and Development Review ונערך בראשותם של Mikko Myrskyla ו Kieron Barclay והתבסס על נתונים של 1.5 מיליון אנשים, מצא כי:
- ילדים של אימהות מבוגרות הם בריאים, חזקים וגבוהים יותר מאשר ילדים של נשים צעירות
- הילדים הללו הם גם חכמים ומשכילים יותר
- בנוסף, הילדים הללו הם גם בעלי סיכויים גבוהים יותר לזכות בציונים טובים בבית ספר ולהתקבל לאוניברסיטאות.
- המחקר ערך גם השוואה בין ילדים לאותם הורים ביולוגיים, החולקים 50 אחוז מהגנים וגדלים באותה סביבה ומצא כי ילד שנולד לאם בת ארבעים היה יותר משכיל מאחיו שנולד כשהאם היתה בת עשרים.
- יתרונות הגיל המבוגר של האם על פי הערכת החוקרים הם בעיקר הזמן שחולף. בעידן שלנו – כשההתפתחות הטכנולוגית מואצת, ובכל יום מתקדם המחקר הביולוגי, הרפואי והגנטי, תנאי החיים נעשים טובים יותר ותוחלת החיים עולה – שווה לחכות אפילו כמה שנים כדי להיוולד לתוך עולם מודרני יותר.