אין קפיצות בקריירה - יש מסלולי קריירה
פעמים רבות אנו חושבים על הקריירה במונחים של קפיצה לגובה. אנו רוצים לקבל החלטות נכונות ומהירות לגבי לימודים או מקום עבודה שיאפשרו קפיצת קריירה משמעותית, אנו ניזונים מסיפורים ואגדות על תפקידים, מקצועות והזדמנויות בשוק העבודה, המהווים בסיס לקריירה מטאורית ורווחי עתק בפרק זמן קצר. במציאות, שוק העבודה וניהול קריירה הם שונים לחלוטין וסיפורים מסוג זה הם בעיקר אגדות. קריירה היא יותר דומה לריצה למרחקים ארוכים ולא לקפיצה לגובה.
קצב החיים המהיר, התקדמות הטכנולוגיה, ותרבות חדשנית, מייצרים תחושה כי ניתן לקצר תהליכים ולקפוץ על הזדמנות בעקבותיה הקריירה שלנו תעלה כמטאור, אם רק נקבל החלטות מושכלות. לרוב, משווקים לנו פנטזיות כמו: רווח מהיר ומיידי, פתיחת עסק עצמאי מצליח, בארץ או בחו"ל, תפקיד בכיר בחברה נחשקת וכו', אך בפועל מרבית האנשים בונים את הקריירה שלהם בתהליך ארוך והדרגתי ללא קיצורי דרך.
אין קיצורי דרך
קחו לדוגמא את מאיר (שם בדוי) לדוגמא הלך שבי אחרי הפנטזיה הזו ועשה הסבה מקצועית לסוכן נדל"ן אחרי שהיה שנים בתחום של ייעוץ חקלאי, הוא פתח סוכנות תיווך והתחיל לעבוד, כעבור שנתיים הוא גילה כי בניית עסק עצמאי בתחום שהוא חדש לו לחלוטין, דורשת השקעה רבה מאוד. כעבור שנתיים הוא מכר את העסק בהפסדים וחזר לתפקיד בכיר כיועץ חקלאי למדינות מתפתחות.
רבים כמו מאיר מתפתים לעיסוקים מסוג זה בהם ניתן לעשות רווח מהיר ומגלים שהדרך ארוכה. אחד הדברים שמאיר לא לקח בחשבון היא שהון אנושי הוא נכס "נדלני" מניב שלא כדאי לוותר עליו וההון האנושי שיש לו בתחום החקלאות הוא הנכס המרכזי שיניב לו פירות. כבר ארבע שנים הוא משמש כיועץ בכיר למדינות אפריקה בבניית חוות חקלאיות ומרוויח הון עתק. מאיר הגשים את הפנטזיה אך בתחום ההתמחות שלו ולא בתחום הנדלן הזר לו.
השיקולים בבניית קריירה צריכים לקחת בחשבון את סה"כ ההשקעה והכישורים שיש לאדם לאורך כל החיים, ומה שנבנה בעמל רב בסופו של דבר גם יביא פירות.
גם מיכל (שם בדוי) רצתה זינוק מהיר, היא למדה ניהול משאבי אנוש וחשבה שלימודים של ייעוץ ארגוני לתואר שני בגיל 27 יביאו אותה לתפקיד הנחשק עוד לפני גיל 30, היא גילתה כי עליה לעבור דרך חתחתים בדרך להגשמת החלום. ללא ניסיון משמעותי היא לא עברה ראיונות עבודה, ולא התקבלה לתפקידים קוסמים, התפקידים שהוצעו לה היו קטנים יחסית לציפיות שלה. רק לאחר שהפנימה כי עליה להתחיל מהתחלה, מצאה עבודה. מיכל התחילה לעבוד כרכזת גיוס בחברת מחשבים קטנה.
הוכחתם את עצמכם? זה יעזור גם לשכר
השכלה מקצועית ואקדמית מהווים כרטיס כניסה לשוק העבודה, אולם המשך ההתקדמות בשוק העבודה תלויה בכישורים מסוג אחר ובמידת ה -Employability, המיומנויות הרגשיות החברתיות והבינאישיות. מיומנויות אלו מתפתחות ומתגלות בתהליך הדרגתי בו נבנות מערכות יחסים עם אנשים וארגונים. בהקשר זה גם מו"מ על שכר יניב תוצאות טובות יותר אחרי שהוכחת את עצמך וגילית יכולות עבודה וערך מוסף לארגון. שוש (שם בדוי) לדוגמא בת 42 , סיימה לימודי בישול ואפיה והחלה לעבוד בחברת קייטרינג בשכר מינימום, כעבור חודשיים בעבודה כשהבעלים ראה את הערך הרב שהיא מביאה ואת הלקוחות הרבים המרוצים הוא ביוזמתו הציע להכפיל לה את השכר.
בעידן בו אנשים עושים מספר קריירות במהלך החיים המקצועיים שלהם יש לקחת בחשבון שגם הסבה מקצועית לא יכולה להיות קיצור דרך או קפיצה לגובה. אם בגיל 50+ עשיתם הסבה מקצועית לתחום חדש יחסית, שוק העבודה אינו מתחשב בקריירה הקודמת ועל כן עליכם להתחיל מהתחלה. כפי שבקריירה הראשונה ההתחלה הייתה הדרגתית כך גם בזו בשנייה ובשלישית המסלול יהיה איטי והדרגתי. שוק העבודה מתייחס לעיסוק החדש כאל הון אנושי חדש, הון שעדיין לא יכול להניב תשואה משמעותית ולכן גם השכר שישולם לך עבור העיסוק החדש יהיה דומה יותר לשכר שקיבלת בגיל 30+.
טיפים לניהול קריירה
- אתה מנהל את הקריירה של עצמך. בעידן שבו אנשים הם בעלי מסוגלות תעסוקתית וארגונים נדרשים לעובדים יצירתיים וחושבים, הדרך הנכונה לבנות מסלול קריירה היא לבחור כל פעם מחדש לאן אתה רוצה להתקדם וכיצד. בשוק העבודה של היום עובדים שולטים בקריירה של עצמם ולא נתונים להחלטות של אחרים.
- אל תחכה להזדמנויות בשוק העבודה, תנסה ליצור אותם. אם לדוגמא אתה עובד בארגון בו אתר האינטרנט אינו מעודכן ומנוהל נכון ולך יש את הכישורים לעשות זאת, הצע את עצמך לתפקיד הזה ומשם תתקדם לתחומים חדשים הקרובים לניהול אתרי אינטרנט.
- זכור, הלקוחות הם אלו שמשפיעים על הקריירה שלך יותר מאשר המנהלים. כוון את מאמציך להשבעת רצון הלקוחות. מנהלים בעידן המודרני מקדמים עובדים שהלקוחות אוהבים ולכן יש להתמקד במענה הולם להם.
- יש להיות מוכנים להכניס רגל וגם לתפקידים קטנים ופחות משמעותיים בארגון ולהתקדם משם לתפקיד נחשק. הסיכוי לעשות קפיצות קריירה, גדול יותר כשאתה מועסק בתוך ארגון ולא מחוצה לו. גם מו"מ על שכר גבוה, יהיה יעיל יותר אחרי שהוכחת יכולות בתפקיד ובארגון.
- יש להתמקד בקריירה בתחומים בהם יש לך יתרון יחסי, בחוזקות האישיות שהם גם בד"כ אילו שאתה מפיק מהם הנאה רבה יותר.
ניתן להתייחס לקריירה כמו אל יין שמשתבח עם הזמן. אם הכנסנו את המרכיבים הנכונים בתחילת התהליך וההבשלה ושמרנו עליו במשך השנים כך האיכות שלו משתבחת.
הכותבת היא מרצה בחוג לניהול ארגוני שירות במכללה ומנחה במרכז לניהול קריירה