ילדים לנשים עובדות
רבים רואים באימהות וקריירה מושגים סותרים, ביניהם גם נשים ישראליות רבות, שמעדיפות להישאר בבית כשהן הופכות לאימהות. מהנשים הישראליות בגילים 45-20 שעבדו אי פעם ושנולדו להן ילדים, כרבע מפסיקות לעבוד בעקבות הולדת הילדים (לעומת אחוז אחד מהאבות). גם בארה"ב המצב אינו שונה, ומחקרים על נשים אמריקניות גילו כי רק כשליש מהאימהות לילדים מתחת לגיל שש עובדות במשרה מלאה. אחת הסיבות לחוסר הרצון לשלב קריירה ואימהות היא החשש כי הדבר יפגע בילדים. בישראל, על פי סקר שנערך באוניברסיטת תל אביב 39% מהישראלים סבורים שעבודתה של אישה במשרה מלאה תפגע בחיי המשפחה שלה, ו-42% חושבים שילדיה ייפגעו מכך. עוד נמצא במחקר של גליקמן, אורן ולוין-אפשטיין כי 71% מהציבור הישראלי סבורים שעל אישה שיש לה ילדים מתחת לגיל בית ספר לעבוד במשרה חלקית או לא לעבוד כלל. גם בארה"ב על פי מחקר עדכני – 35% מהאמריקנים חושבים שילד מתחת לגיל בית ספר ייפגע אם אמו תעבוד. נשים רבות חשות רגשות אשמה כשהן אינן עם הילדים, בעיקר כשהן עובדות במשרה מלאה על פי מחקר של מצר-מעוז. הן חוששות שזמן האיכות שלהן עם הילדים אינו מספיק וכי הם עלולים להיפגע מכך.
האם אכן כך? מחקר עדכני שערכה Pamela Lenehan בקרב 1000 ילדים (שכבר גדלו) מצא כי למרות מה שחושבים בציבור – ילדים לאימהות עובדות דווקא יוצאים נשכרים מכך. המחקר מצא כי:
- ילדים, ובעיקר ילדות שאימהותיהם עבדו, נהנו מכך שיכלו ללמוד מאמם כישורי חיים יקרי ערך
- 56% מהבנות לאימהות עובדות אמרו שאימותיהן לימדו אותם להיות עצמאיות (בהשוואה ל-35% מהבנות לאימהות שנשארו בבית)
- 50% מהבנות לאימהות עובדות סיפרו שהן למדו מוסר עבודה גבוה מאמן (לעומת 32% מהבנות לאימהות שלא עבדו)
- הילדים אמרו שהם גאים באימותיהם העובדות שהעניקו להם מודל לחיקוי
השאלה שצריכה להישאל, על פי החוקרת, אינה האם על ההורה להישאר בבית, אלא האם ילדים סבלו באיזו דרך מכך שאמם יצאה לעבוד, והתשובה שלה היא – לא. ילדים לאימהות עובדות מאושרים כמו ילדים לנשים לא עובדות, מועסקים כשהם גדלים במידה שווה, זוכים להשכלה גבוהה – הכל בדיוק כמו ילדים שאמותיהם גידלו אותם בבית.
הכותבת הינה סוציולוגית ואנתרופולוגית, מרצה בכירה במכללה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות"