הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

להנגיש את האקדמיה לחברה הערבית – לא מספיק

דמיינו לעצמכם שני סטודנטים הלומדים במוסד להשכלה גבוהה בישראל, שניהם לומדים לקראת אותו התואר. בקורסי החובה הם נפגשים כל שבוע, יותר מפעם אחת. בהמשך הדרך, מכיוון שתחומי העניין שלהם פחות או יותר חופפים, הם נתקלים האחד בשני גם בקורסי בחירה. כך עברו, חלפו להן 3 שנים, לעיתים גם ארבע, והאינטראקציה הכי משמעותית ביניהם, הייתה, שאילת שלום או הנהון בראש – בכל זאת, הם מתראים הרבה.

אם נשאל על כך את הסטודנטים שלנו, קרוב לוודאי שהם יידעו על מה אני מדבר ויוכלו לחשוב על יותר מדוגמא אחת של פרצופים מוכרים על ספסל הלימודים שהם פגשו מאות פעמים בשנים האחרונות, אך מעולם לא שוחחו ביניהם באופן משמעותי.

סטודנטים במכללה

דברים אלו, אינם נאמרים כביקורת, אלא כנקודה למחשבה אודות התפקיד שלנו כאקדמיה. דמיינו ששני הסטודנטים שדיברתי עליהם, האחד מהם הוא יהודי והשני ערבי. איזו הזדמנות עצומה אנחנו מפספסים במהלך 3 השנים שבהן הם לומדים יחד מבלי שניצור עבורם נקודת מפגש אמיתית שבה הם יכירו האחד את השני ולא יסתפקו באמירת שלום.

כולנו עסוקים בהנגשת ההשכלה הגבוהה לקבוצות אוכלוסייה שונות, בדגש על החברה הערבית בישראל. מוסדות ההשכלה הגבוהה פותחים את שעריהם, ישנן תכניות ממשלתיות מיוחדות שמקדישות לכך תקציבים ומשאבים, החברה האזרחית גם היא מעורבת ונותנת את ידה והמספרים עולים עם השנים.

אולם, האחריות שלנו אינה מסתיימת בכך. כשם שהמטרה היא שהאוכלוסייה הערבית תצליח באקדמיה ולא רק תהיה נוכחת בה, כך המטרה שלנו כמוסד להשכלה גבוהה היא לנצל את הזירה הזאת כדי לייצר עבור הסטודנטים הזדמנויות אמיתיות למפגשים חברתיים בין קבוצות ובין אינדיבידואלים. אנו מבקשים שיכירו, שילמדו האחד את התרבות של השני ויכבדו אותה.

אחרי כל התכניות להנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית מגיעות התכניות להנגשת שוק העבודה לחברה הערבית. איך אנחנו מצפים שמעסיקים יהודים יעסיקו ערבים או להפך, אם אין כמעט נקודות מפגש ביניהם? הצומת היחיד שבו הם נפגשים במסדרונות האקדמיה כשווים, מתבזבז כי אף אחד לא חשב על הנושא לעומק ולא הבין את פוטנציאל ההשפעה העצום שיש לכך על החברה בישראל. איני מדבר על כך מתוך זווית של השכלה ותעסוקה, אלא מתוך זווית של היכרות ודו קיום שישליכו באופן חיובי על כל תחומי החיים.

תכניות הידברות חברתית שמפגישות בין סטודנטים יהודים לערבים חייבות להתקיים בכל מוסד להשכלה גבוהה בישראל. אינטראקציות חברתיות שישלבו לא רק שיחות היכרות, אלא גם פעילות משותפת של אותם הסטודנטים למען הקהילה. כך נוציא מתחת ידינו בוגרים שיכירו האחד את השני, שיבינו זה את עמדתו של זה, שיהיו חלק מאותה חברה ולא שתי קבוצות שונות באותה חברה.

לקריאת המאמר שהתפרסם ב"דה-מרקר" 13.7.16

אולי יעניין אותך גם...