הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

עשה ולא תעשה בעדשות מגע

מיליון איש בעולם מרכיבים עדשות מגע (2% מהאוכלוסיה), 62% מהם נשים והגיל הממוצע הוא 32. על פי סקר יורולנס, 250,000 איש מרכיבים עדשות מגע בישראל והגיל הממוצע הוא 29.

כמות מרכיבי עדשות המגע עולה בכל שנה. כמו-כן המודעות וכמות האנשים שסובלים מזיהומי קרנית בעקבות הרכבת העדשות עולה בכל שנה. בייחוד לאור הערוצים הרבים שמאפשרים לצרכן לרכוש עדשות מגע בזול- האינטרנט ועדשות מדף בבתי המרקחת. המחיר המוזל מבורך, אך לא כאשר הוא בא על חשבון בדיקת התאמה של העיניים לעדשות וקבלת הסבר והדרכה על שימוש נכון בעדשות המגע.

המרכז לבקרה על מחלות וזיהומים בארה"ב center for disease control CDC יצא בהודעה ב-18 באוגוסט ובה הכריז כי 1 מתוך כל 5 מרכיבי עדשות מגע מדווחים למאגר פדרלי בארה"ב בעקבות נזק עיני (כגון שריטה בקרנית, צורך בהשתלת קרנית והפחתה בחדות ראייה).

בניגוד למדינת ישראל, בארה"ב חייבים להציג מרשם בר תוקף מאופטומטריסט או רופא עיניים לצורך רכישת עדשות מגע. עם זאת, מחקרים מראים כי רכישה ללא ליווי של בעל מקצוע מוסמך מלווה באי-ציות להמלצות ה-FDA בנוגע לטיפול ושימוש נכון בעדשות מגע. ה-FDA עבר על 1075 זיהומי קרנית משניים להרכבת עדשות מגע בין השנים 2005-2015 ובעקבות הממצאים פורסם הדו"ח הנ"ל והוכרז כי השבוע שבין ה-22-26 באוגוסט יהיה מוקדש לעידוד הרכבה וטיפול בריא של עדשות מגע להפחתת הסיכוי לחלות בזיהומי קרנית.

עדשות מגע

לכבוד הנושא, ריכזנו כללי עשה ואל תעשה בכל הנוגע לשימוש בעדשות מגע

קניית עדשות

עשה- קבעו תור לאופטומטריסט או רופא עיניים להתאמת עדשות מגע.

אל תעשה- אין לרכוש עדשות מגע מהמדף או מהאינטרנט אם לא עברתם בדיקת התאמה לוודא שנתוני העדשה מתאימים לעיניים שלכם.

עדשות מגע הינן תכשיר רפואי. בארה"ב, בקנדה, באוסטרליה ובאנגליה אסורה מכירת בשוק קיימים מגוון חומרים מהם עשויות העדשות, יש להתאים את החומר לפציינט. פציינטים שסובלים מיובש בעין, לדוגמא, ייהנו יותר מחומר כגון סיליקון הידרוג'ל. בנוסף, כל סוג עדשות קיים במגוון מידות של קימורים, קוטר, וקוטר האיזור האופטי (שמכיל את המספר). האופטומטריסט או רופא עיניים מודד את קימור הקרנית, מפתח העפעפיים, ואת גודל האישון- ומתאים את העדשה בהתאם לנתוני הפציינט. עדשה מדי הדוקה לדוגמא, עלולה להפחית את מעבר החמצן לקרנית ולגרום לכלי דם לחדור לקרנית ולהפר את השקיפות של הקרנית.
מחקר שפורסם ב-2011 בירחון Acta Ophthalmologica עקב אחר 256 מרכיבי עדשות מגע צבעוניות קוסמטיות ומצא שמרכיבי עדשות אלו היו בממוצע צעירים יותר, והיו לא זהירים בטיפול בעדשות שלהם מכיוון שלא קיבלו הוראות הרכבה וטיפול מסודרות. 32 מתוך אותם 256 מרכיבי עדשות צבעוניות קוסמטיות הגיעו לטר"ם או מיון בעקבות זיהום בקרנית.

מחקר שפורסם ב-2008 בירחון Optometry ראיין 150 סטודנטים בקולג' בארה"ב ומצא שאלו שרכשו עדשות מגע באינטרנט פחות נטו לעקוב אחר הוראות הרכבה מומלצות על פי ה-FDA אפילו שהיו מחויבים להציג מרשם בר תוקף בעת הרכישה.

ניקוי עדשות

עשה- השתמשו רק בחומר ניקוי שמיועד לעדשות המגע שרכשתם.

אל תעשה- אל תתפתו לקנות תמיסות ניקוי במבצע מחשש שאינן יעילות דיו בהריגת חיידקים שעלולים להזיק לעין או שאינן מתאימות לעדשות המגע ועלולות להרוס את איכות העדשות.

מחקרים מראים כי תמיסת הניקוי היעילה ביותר הינה תמיסה המבוססת על מי-חמצן. ישנן שיטות שכוללות בקבוקון מיוחד שמשחרר חמצן או שיטות של תמיסת מי חמצן שדורשת ניטרול על ידי תמיסת בסיס. שיטות אלו יותר ארוכות אך הכי יעילות בהריגת חיידקים. בנוסף, מכיוון שקיימים מגוון חומרים מהם עשויות עדשות המגע, חומרים שונים דורשים תמיסות ניקוי שונות.

זמן השימוש בעדשות

עשה- השתמשו בעדשות רק לפרק הזמן להן נועדו.

אל תעשה- אל תמשכו את פרק זמן השימוש בעדשות מעבר לתוקפן.
בסקר שנערך בקרב 1000 מרכיבי עדשות מגע בארה"ב, 99% מהמשיבים ענו שאינם מקפידים על פרק הזמן של שימוש בעדשות. במילים אחרות, אנשים משכו את הרכבת העדשות היומיות מעבר ליום, את העדשות הדו-שבועיות מעבר לשבועיים, ואת החודשיות מעבר לחודש.

תדירות השימוש בעדשות

עשה- השתמשו בעדשות רק במהלך היום

אל תעשה- לא לישון עם עדשות המגע
למעט מקרים מיוחדים של עדשות מגע שמיועדות להרכבה גם בזמן השינה, עדשות שמעבירות הרבה מאוד חמצן שדורשות מעקב חודשי אצל אופטומטריסט או רופא עיניים (ומתאימות במקרים מאוד קיצוניים- כמו חיילים בשטח)- אין לישון עם עדשות מגע.

מחקר שפורסם בCurrent Opinion in Ophthalmology ב-2016 וסקר את כל המחקרים העדכניים בנוגע לזיהומי קרנית מצא שהזיהומים הכי שכיחים במרכיבי עדשות מגע שישנים עם העדשות.

תוקף תמיסת הניקוי

עשה- יש להקפיד על התוקף של תמיסת הניקוי ולשימוש תקין בתמיסה.

אל תעשה- אל תשתמשו בתמיסת הניקוי של העדשות מעבר לתוקפה. בנוסף, אל תשתמשו באותה התמיסה מספר פעמים (לדוגמא: אין למלא את המחסנית ולעשות שימוש חוזר באותה התמיסה או להוסיף תמיסה לנוזל שכבר קיים במחסנית).

אסור ניקוי במים

עשה- יש להקפיד להשתמש רק בתמיסות שמיועדות לעדשות מגע לצורך ניקוי ואחסון של העדשות.

אל תעשה- אל תשתמשו ברוק או במים לצורך שטיפה ואחסון של העדשות. מחקרים מראים שכל מגע בין מים לבין עדשות טומן סיכון לזיהום קרנית ממקור של אמבה שקיימת במים. מאוד חשוב לנקות ידיים היטב עם סבון ומים לפני ההכנסה וההוצאה של עדשות המגע- אך יש להקפיד לנגב את כל שאריות המים מהידיים. אפילו מומלץ לשטוף בסאלין (מי מלח מיוחדים לעדשות מגע) ולא במים.

הסרת עדשות לפני רחצה

עשה- יש להסיר עדשות מגע לפני המקלחת, רחצה באגמים ורחצה בבריכה. גם כשמרכיבים משקפת.

אל תעשה- אל תתקלחו או תשחו עם עדשות מגע בעיניים (גם אם אתם שוחים עם משקפת).
מי ברז ומים מזוקקים קשורים לזיהום קרנית ממקור של אקנטאמבה, זיהום מסוכן במיוחד שקשה לטיפול ויכול להוביל לעיוורון. בנוסף, בג'קוזי, באגמים, בבריכות ובים ישנו סיכון לזיהום בקטריאלי של העין כאשר בקטריה נדבקת לעדשות המגע.

משקפים רזרביות

עשה- יש להחזיק ברשותכם זוג משקפיים רזרבי. בייחוד אם אינכם בעלי ראיית 6/12 בעין אחת לפחות.

אל תעשה – לא לעשות שימוש בעדשה עם קרע. במידה וישנו קרע בעדשת המגע או שעדשת המגע או "התעסקות" עם העדשה גרמה לשריטה בקרנית, יש להסיר מיד את העדשה. על פי החוק במדינת ישראל, חובה להיות עם חדות ראייה של 6/12 לפחות בעין אחת. לפיכך, אם אינכם עונים על הגדרה זו ללא עדשות מגע, יש לשאת משקפיים רזרבה בתיק / במשרד- כך שלעת הצורך, תוכלו להסיר את העדשות ולהרכיב משקפיים.

הפחתת משך הרכבת העדשות

עשה- יש להפחית שעות הרכבת עדשות.

אל תעשה- אל תרכיב עדשות מגע כל היום ללא הפסקה בכלל.
1.1 מתוך 100,000 מרכיבי עדשות מגע קשות בעלי סיכון לפתח זיהום בקרנית. 2 מתוך 10,000 מרכיבי עדשות מגע רכות חד-פעמיות יומיות ו-3.5 מתוך 10,000 מרכיבי עדשות מגע רכות חד-פעמיות דו שבועיות או חודשיות בעלי סיכון לפתח זיהום בקרנית. ככל שמאפשרים לעין "לנוח" יותר מהעדשות, כך פוחת הסיכון לפתח זיהום בקרנית.

ניקוי העדשות 

עשה- יש לשפשף את העדשות בעדינות לפני האחסון. מחקרים מראים שכ-80% מהלכלוך של העדשות יורד באמצעות שפשוף עדין של העדשה לפני האחסון במחסנית. מומלץ לשפשף עם כמה טיפות מתמיסת הניקוי.

ניקוי מחסנית העדשות

עשה- יש לנקות את המחסנית ולהחליף אותה כל שלושה חודשים.

אל תעשה- אין לנקות את המחסנית במים, אין להשתמש במחסנית מלוכלכת. ניקוי נכון של המחסנית בה מאחסנים את עדשות המגע כולל שטיפה בתמיסת ניקוי העדשות, ניגוב באמצעות נייר טישו, ואוורור באוויר עד להתייבשות מוחלטת. מכיוון שהמחסנית מהווה קרקע גידול פורה (חם, לח) לחיידקים, מומלץ להחליף את המחסנית במחסנית חדשה כל שלושה חודשים.

מעקב רפואי

עשה- במידה וישנה אדמומיות, גרד, שריטה, תחושת גוף זר, סינוורים, חוסר יכולת לפקוח מפתח עפעף (סימנים של זיהום בקרנית)- יש לגשת לאופטומטריסט או רופא עיניים. בנוסף יש להקפיד על ביקורות מסודרות אצל מטפל העיניים כדי לוודא שלא חל שינוי בעין הדורש שינוי באופן ניקיון העדשות וסוג ותדירות החלפת העדשות.

אל תעשה- אין להתעלם מסימנים של זיהום בקרנית. זיהום בקרנית יכול להתפתח ולהחמיר ואף להגיע למצב של עיוורון. לפיכך אין לזלזל בחשיבות של ביקורות אצל האופטומטריסט או רופא עיניים ובוודאי ובוודאי לגשת למטפל העיניים במידה ומתעוררים סימנים לזיהום בקרנית.

לקריאת המאמר שפורסם ב-22.8.16 באתר "NRG"

לקריאת כתבה ושמיעת ראיון עם ד"ר גנץ בנושא העדשות באתר "ערוץ 7"