הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

שימוש בטכנולוגיה - ילדים

צילום: ויקיפידיההיקף השימוש בטכנולוגיה בקרב ילדים ובני נוער עולה בשנים האחרונות באופן משמעותי. שליש מילדי ישראל גולשים באינטרנט לפחות 4 שעות ביום. אחד מכל ארבעה בני נוער בישראל מכור לסלולר ומשתמש בו לפחות 5 שעות ביום – יותר בנות מבנים. למעלה משליש מבני הנוער צופים בטלוויזיה מעל 4 שעות ביממה. ובממוצע בני הנוער ישנים שעתיים פחות ביום מאשר בני גילם בעבר בגלל ההתמכרות למסכים.

סקר בקרב 2600 צעירים של חברת Common Sense Media האמריקנית חושף שכבר מגיל צעיר ילדים הופכים למשתמשים "כבדים" במדיה. זה כולל בין השאר שימוש במחשב, באינטרנט, בטאבלטים ובסמרטפונים, אבל גם צפייה בווידאו והאזנה למוסיקה. ממצאי הסקר העיקריים הם:

  • 70 אחוז מהילדים מתחת לגיל 12 משתמשים בטאבלטים
  • ילדים בני 8 עד 12 מבלים בממוצע 6 שעות ביום במדיה
  • ה"גדולים" יתר, בני הנוער, מבלים יותר משליש מהיום בשימוש במדיה – כ-9 שעות בממוצע
  • שימוש במסכים עשוי להיות פאסיבי (39% מהזמן), אך בשאר הזמן הם משמשים למטרות יותר אקטיביות כמו תקשורת (26%), פעילות אינטראקטיבית (25%), קריאה, צפייה ויצירה
  • המדיה הפופולרית ביותר בקרב בני נוער היא עדיין הטלוויזיה והאזנה למוסיקה
  • כמחצית מבני הנוער משלבים הכנת שיעורים עם שימוש במדיה – 51 אחוזים צופים בטלוויזיה בזמן הכנת השיעורים, ו60 אחוזים מתכתבים בזמן זה בסמרטפון 
  • רבע מבני הנוער סיפרו כי הוריהם יודעים מעט מאוד על מה הם עושים
  • 35 אחוז מההורים אינם מגבילים את ילדיהם כלל בשימוש במדיה

מחקרים ממדעני התנהגות בנושא השפעת המדיה על ילדים ובני נוער אינם אחידים בממצאיהם. יש הטוענים כי השימוש במדיה, בעיקר באופן אינטראקטיבי, מפתח את הדמיון ואת כישורי האוריינות של הילד, למשל כשמדובר בתכניות ובאפליקציות לימוד והעשרה, ספרים אלקטרוניים ועוד. מחקרים גם הראו שילדים ששיחקו במשחקי מחשב פיתחו תשומת לב רבה יותר לפרטים וקואורדינציית עין-יד.

אחרים טוענים כי שימוש בטלוויזיה, מחשב ואמצעי מדיה אחרים מרגיל ילדים לחשוב באופן מפוזר ולהתמודד עם גירויים מגוונים בו-זמנית, ומשום כך עלול לפגום בכושר הריכוז שלהם ואף להעלות את הסיכון להתפתחות הפרעות קשב וריכוז. עיקר החשש הוא מהתמכרות לטכנולוגיה ומחשיפה לבריונות ברשת. ההמלצה של ארגון רופאי הילדים האמריקאי היא לא לחשוף ילדים עד גיל שנתיים למסכים בשל ההשפעה הנוירולוגית החזקה בגילאים הללו.

הכותבת הינה סוציולוגית ואנתרופולוגית, מרצה בכירה במכללה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות"

לקריאת המאמר באתר "ישראל היום" מ-14.8.16