הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

שנת חורף

החורף עשוי להשפיע על מחזור הערות והשינה שלנו, על מצב רוחנו ואפילו על כמות הריבים עם בני הזוג. צורך מוגבר בשינה, מלנכוליות, ואפילו דיכאון - למה זה קורה לנו בחורף? הנה ממצאים מעניינים מכמה מחקרים בנושא.

  1. 55% מהאנשים סובלים מבעיות שינה בעונת החורף על פי סקר חדש של George Home שנערך בקרב אלף אנשים. 
  2. לפי אותו סקר - מחצית מהזוגות מתווכחים לפחות פעמיים בשבוע בחורף על אופני השינה וטמפרטורת החדר. עיקר הריב הוא על כך שקר או חם מדי בחדר, כשלרוב לגברים יותר חם. 45% מהם מודים שהם פותחים בחשאי את החלון כשנשותיהם ישנות.
  3. החורף גם מביא אתו דיכאון ומצבי רוח קודרים, כך על פי מחקר של פריבורג ואחרים.
  4. הפרעה רגשית עונתית - Seasonal Affective Disorder (SAD) הוא שם לתסמונת שאובחנה רק ב1984 שבה אנשים, שלרוב מתאפיינים בבריאות נפשית טובה, חווים הפרעות במצבי הרוח בעונה מסוימת, בעיקר בחורף. דיכאון החורף, שמתחיל כבר בסתיו, עשוי לכלול גם נטייה לאכילת יתר, בעיקר של פחמימות, ותוקף בעיקר נשים, אך גברים יחוו אותו בצורה קיצונית יותר.
  5. עוד שינוי שמביא אתו החורף הוא צורך מוגבר בשינה. בזמן החורף אנחנו, ממש כמו דובים, נוטים לישון יותר שעות, בהשפעת השעון הביולוגי שלנו.
  6. מחקר שנערך על 140 אלף אמריקנים מצא כי אנשים שחיים באזורים צפוניים חורפיים ומושלגים בארה"ב כמו מונטנה וצפון דקוטה ישנים 13 דקות בממוצע יותר מאשר כאלה שחיים במדינות דרומיות וחמות יותר כמו מיסיסיפי, אלבמה ופלורידה. תושבי הוואי החמימה, לעומת זאת, ישנים הכי מעט.
  7. הסיבות לתופעות שהוזכרו הן בראש ובראשונה מחסור באור השמש בחורף והפחתה בכמות החשיפה לו שמובילים לשיבוש השעון הביולוגי שלנו, הגברת הפרשת הורמון המלטונין שאחראי על הסדרת מחזור השינה והערות והפחתה בהורמון הסרוטונין המסדיר את מצב הרוח, התיאבון והשינה.
  8. גם הטמפרטורה הנמוכה בחורף משפיעה בעקיפין על איכות השינה. אוויר קר כמובן מפריע לשינה, אבל גם חימום יתר עלול להזיק לה. אוויר יבש או חם מדי עשוי לחשוף את הגוף למחלות כמו שפעת והצטננות.

 

המכללה מושלגת, צילום: יגיל צבעוני

והנה כמה טיפים מומלצים שעלו מהמחקרים:

  • בחורף רצוי להיכנס למיטה מעט מוקדם מהרגיל כדי לתת לגוף את מה שהוא זקוק לו.
  • להשתדל לא לייבש את החדר ולא לחממו יתר על המידה בלילה.
  • השעה 10:37 בערב היא השעה האופטימלית ללכת לישון בה בחורף, על פי הסקר של George Home, זמן היקיצה המושלם הוא 7.19 בבוקר וטמפרטורת החדר האופטימלית היא 19 מעלות.
  • בחורף כדאי להיחשף לאור יום טבעי כמה שניתן, ובמקרה הצורך לקבל טיפול באמצעות חשיפה לאור (פוטותרפיה) שעשוי להפחיד סימפטומים של דיכאון 
  • בחורף יש להרבות באכילת פחמימות שמשפרות את מצב הרוח.

הכותבת הינה דוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מרצה בחוג לניהול ארגוני שירות במכללה האקדמית הדסה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות".

לקריאת המאמר באתר "ישראל היום"