אבהות בגיל מאוחר – סיכוי גבוה יותר לבנים חנונים
ככל שגברים דוחים יותר את אבהותם, כך יש סיכוי גבוה יותר שבניהם יהיו חנונים, כך מצא מחקר על כמעט 8000 תאומים בריטיים, שנערך בקינג'ס קולג' בלונדון. החוקרים העבירו שאלונים שבדקו את מנת המשכל של בני 12 כמו גם את דיווחי ההורים על הכישורים החברתיים ועל יכולת הריכוז שלהם. החוקרת המובילה, מגדלנה ג'נקה (Magdalena Janecka) סיפרה, שהרעיון למחקר נבט כשהיא ועמיתיה ניסו להבין מה הן התכונות והיכולות שעוזרות לאנשים להצליח בעידן המודרני. מסתבר, שאלה שמצליחים יותר מכולם בימים אלה הם ה'גיקים'. אותם אנשים שאנחנו מכנים גם חנונים.
כשניתחו ג'נקה ועמיתיה את ממצאי המחקר הם מצאו שילדים שנולדו לאבות מבוגרים יותר נטו לקבל ניקוד גבוה יותר ב'מדד הגיקים'. ההשפעה הגדולה ביותר היתה על בנים, שקיבלו נקודה וחצי יותר על כל חמש שנים נוספות בגילאי אבותיהם. בנות כמעט ולא הושפעו מגיל אבותיהן, וגם לגילה של האם לא נמצאה כמעט כלל השפעה.
מדד הגיקים הוא למעשה מדד שמורכב ממנת המשכל של הילד, הנטייה שלו להתרכז באופן אינטנסיבי, ולצד זאת גם הנטייה להתבדלות חברתית. כלומר, הילדים הגיקים הם אלה שאין להם הרבה חברים, אם בכלל, הם עשויים להתנהג מוזר חברתית, אבל הם אינטלקטואלים, חכמים ומצליחים מאוד בלימודים. המחקר, שפורסם בכתב העת Translational Psychiatry הוא אחד המחקרים הראשונים שגילה שיש גם יתרונות לאבהות בגיל מבוגר. מחקרים אחרים נטו לשים דגש על הסיכונים שבאבהות בגיל מאוחר וטענו למשל שילדים לאבות מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר להפרעות נוירולוגיות ונפשיות כגון אוטיזם וסכיזופרניה. מחקר זה ואחרים מגלים שלצד הסיכונים הקיימים, לילדים אלה יש גם סיכויי הצלחה גבוהים יותר באקדמיה ובקריירה.
יחד עם זאת, יש לזכור, שהמחקר הזה ודומיו אינם ממליצים לגברים לחכות עם האבהות שלהם. ישנם בכל זאת 'גיקים' מצליחים רבים, כמו ביל גייטס ומארק צוקרברג, שאבותיהם היו צעירים למדי כשהם נולדו (בשני המקרים בסביבות שלושים). החוקרים ניסֹו להבין את הסיבה לממצאים לפיהם גברים מבוגרים הם בעלי סיכוי גבוה יותר להוליד בנים חנונים. אחת ההשערות, מלבד זו הביולוגית (שקשורה לאיכות הזרע של גברים מבוגרים), היא כי גברים שהשהו את האבהות שלהם נוטים להיות בעלי השכלה גבוהה יותר, קריירה טובה יותר, הכישורים החברתיים שלהם לרוב נמוכים יותר, כלומר, הם בעצמם גיקים לא קטנים.
הכותבת הינה דוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מרצה בחוג לניהול ארגוני שירות ומדעי ההתנהגות במכללה האקדמית הדסה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות".