הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

מיקוד ראייה – מה זה? מתי כדאי לבדוק? והאם יש טיפול?

מיקוד ראייה היא הגדרה כללית לתפקוד של שתי העיניים בתאום, בכיווני מבט שונים ולמרחקים שונים הודות לתפקוד תקין של שרירי העיניים. מיקוד ראייה לקוי / בעיות הקשורות למיקוד ראייה באות לידי ביטוי כקושי של העיניים להתמקד יחד על מטרה, כשלעיתים אחת ו/או שתי העיניים לא ממוקדות כלל על המטרה (פזילה).

בשונה מליקוי בחדות הראייה, שיוצר תחושה של ראייה לא ברורה - טשטוש, ליקוי שמקורו בבעית מיקוד לעיתים לא יקבל התייחסות ואף עשוי "להתבלבל" עם עייפות.
בעיות במיקוד ראייה יכולות להופיע בטווח גילאים רחב, אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים כאשר גילאים שונים עשויים להתאפיין בליקויי מיקוד מסוגים שונים (אך לאו דווקא). אצל תינוקות, בחודשים הראשונים לאחר הלידה אין תאום מושלם בין שתי העיניים, אך זהו מצב תקין ולא נחשב כבעיה.

במרפאות הראייה במכללה. צילום: ליאור דסקל

בעיות במיקוד ראייה עשויות להגרם כתוצאה מחולשה של השרירים או מעודף פעילות שלהם והם יבואו לידי ביטוי בצורות מגוונות. התסמינים השכיחים ביותר הם עייפות, כאב ראש, מצמוץ יתר, שפשוף עיניים לעיתים קרובות, המנעות מקריאה או משחק, חוסר נוחות בזמן קריאה, צפייה בטלויזיה או משחק בנייד.

אז איך ניתן לדעת האם יש בעיה הקשורה למיקוד ראייה? התשובה קשורה לגיל ולשכיחות התסמינים. ילדים, לא תמיד ידעו להתלונן ולכן תשומת לב ההורים חשובה ביותר. במידה והילד/ה נמנע/ת מפעילות מסויימת או מתאמץ/ת מאוד לעשות משהו (בדומה להתקרבות משמעותית למסך של הנייד או המנעות מפאזלים, עבודות יצירה או משחקי כדור) מומלץ לקחת אותו/ה לבדיקה, גם אם נבדק/ה בעבר ולא התגלתה בעיה, וזאת משום שלעיתים בעיות מיקוד הן בעיות מתפתחות שניתנות לאבחון רק בגילאים מסוימים בעקבות צרכים ספציפיים.

בנוסף, מכיוון שבעיות מיקוד עלולות להשפיע על יכולת הריכוז והלמידה יש חשיבות גדולה, במידת הצורך, להבדק במהלך השנים הראשונות בבית הספר וזאת בגלל הצורך ההולך וגדל של פיתוח מיומנויות הקשורות ליכולות קריאה וכתיבה והעתקה מהלוח. לא פעם, ילדים/ילדות עם בעיות מיקוד מאובחנים כבעלי הפרעת קשב או כתלמידים שלא ממצים את הפוטנציאל שלהם ואף מתויגים כבעלי הפרעות משמעת.

גיל ההתבגרות מביא איתו שינויים התפתחותיים רבים ובין היתר עלולות לצוף גם בעיות מיקוד שקודם לכן לא באו לידי ביטוי. תופעה דומה קיימת גם אצל סטודנטים. באופן לא מפתיע גם אצל מבוגרים מתגלות בעיות מיקוד שלרוב נובעות משינויים של הגיל, החלשות השרירים, מחלות וכו.

חשוב להדגיש שבמקרים של חשד לבעיות מיקוד יש להבדק אצל אופטומטריסט או אורטופטיסט עם רשיון משרד הבריאות. בבדיקה מסוג זה מאבחנים ליקויים בתפקודי הראייה (בנוסף לקביעת המרשם ו/או חדות הראייה) ובין היתר בודקים את "הכח" שהעיניים מסוגלות להפעיל במצבים שונים (אקומודציה), את היכולת של שרירי העיניים לשנות את מיקוד המבט לרחוק ולקרוב (גמישות), את היכולת לכנס ולבדר את העיניים, יכולת מעקב העיניים (תנועות עיניים), היכולת להתמקד לזמן ממושך וגם את יכולת התפיסה החזותית. בנוסף, בדיקת מיקוד היא בדיקה שונה מזאת המתבצעת על ידי רופא עיניים, שהתמחותו היא לאבחן ולטפל בכל הנושאים הקשורים לבריאות העיניים, חבלות ופתולוגיות (רופאי עיניים עם התמחות בילדים הם אלה שרשאים על פי חוק לאבחן ולטפל בבעיות ראייה אצל ילדים צעירים).

האם ניתן לטפל בבעיות מיקוד? רוב בעיות המיקוד ניתנות לטיפול באמצעות תרגילי עיניים ספציפיים המותאמים על ידי האופטומטריסט / אורטופטיסט. תרגילי העיניים מתבצעים בקליניקה (מספר מפגשים) ואת חלקם ניתן לבצע גם בבית. במקרים מסויימים יש צורך במשקפיים, עדשות פריזמתיות או בכיסוי של אחת העיניים (רטייה).
הטיפול בבעיות מיקוד מתאים לטווח גילאים רחב וככל שמאבחנים ומטפלים מוקדם יותר, נמנע סבל מיותר הודות לשיפור באיכות תפקודי הראייה. יוצא מהכלל הוא מצב של פזילה. בילדים צעירים יש צורך בטיפול מידי שדורש התערבות של רופא עיניים מומחה לילדים במטרה למנוע התפתחות של עין עצלה (רטייה, טיפות ו/או אימון ראייתי) שעלול להשפיע על התפתחות לקוייה של מערכת הראייה. אצל מבוגרים יש לשים לב למצבים בהם מתרחשת פזילה פתאומית או ראייה כפולה. במקביל לברור אצל רופא עיניים יש להתאים טיפול ספציפי (תרגילים, משקפיים, תיקון פריזמתי או כלום).

מחקרים מדווחים על שכיחות גבוהה של בעיות מיקוד בילדים ובמבוגרים ולכן במידה ויש חשד מומלץ להיבדק ולטפל במידת הצורך.

לקריאת המאמר בעיתון "ידיעות אחרונות" שפורסם ב-30.7.17