מה הקשר בין טלפון באמצע המדבר לבחירות המקומיות?
כיצד טלפון אחד שקיבלתי באמצע המדבר קשור לערים ורשויות מקומיות, שחיתות ולבחירות המקומיות ההולכות ומתקרבות?
בקיץ שעבר, בעיצומה של כתיבת עבודת הסמינר שלי במסגרת הקורס "שחיתות פוליטית והמאבק בה", יצאתי ללוות קבוצה של תגלית בארץ בטיול במדבר. לפני כן, עוד הספקתי לפנות למבקר המדינה במטרה לזרז את קבלת התשובות להן חיכיתי בעקבות בקשות חופש המידע שהגשתי כמה חודשים מוקדם יותר. לתומי חשבתי שבעשרת הימים של טיול אוכל ליהנות מהפוגה קלה בעיסוק בסמינר.
אני, שלא פוחדת לחקור נושאים שלא חקרו אותם מספיק, בחרתי יחד עם המרצה שלי, להתמקד בחברי מועצה ובביקורת שהם מעבירים על ראשי הערים והרשויות. לאחר שהוחלט אילו נתונים צריך לאסוף כדי לבדוק האם הביקורת שמועברת (אם בכלל) היא אפקטיבית והוחלט כיצד לאסוף את המידע ועל אלו רשויות, החל מסע ארוך של מרדף אחרי המידע. נבירה באתרי האינטרנט של הערים והרשויות המקומיות לא תמיד הביאה את התוצאות הרצויות ובכלל לא תמיד המידע היה עדכני על אף שאנו נמצאים בעידן מודרני ומתחדש. על מנת לפתור בעיה זו פניתי לאתר חופש המידע של משרד המשפטים, אך למרבה הפליאה גם שם נתקלתי בכמה בעיות "קטנות".
בחזרה למדבר, תוך כדי טיפוס על סולמות בעין עבדת, מתקשרת אליי עובדת (למזלה איני זוכרת את שמה) מעיריית ראשון לציון שמתעצבנת עליי ושואלת מדוע פניתי למבקר המדינה, אמרתי לה כי טרם קיבלתי תשובה והיא בתגובה מתחילה לספר לי כי הייתה חולה ובאבל. בניסיון לסיים את המסלול ולא לפספס שיחה שיכולה לקדם אותי אני ממשיכה לשוחח איתה בעוד מטפסת, הכל במטרה לקדם את הענייניים ולסיים שיחה שלא הייתה נעימה במיוחד. לבסוף, ניתקתי את השיחה לאחר שסיכמנו שאשלח לה את הקובץ עם פירוט הבקשה שלי "מחדש".
אחרי שעברו כמה חודשים התפרסמה ידיעה על חשדות בנושא שחיתות בעיריית ראשון לציון, אז צחקתי וחשבתי לעצמי שיהיה מצחיק לגלות שהפנייה שלי היא זו שפתחה את תיבת הפנדורה שלהם ובזכותי חשפו שם מקרי שחיתות גדולים? קרוב לוודאי שלא, אך מה שבטוח הוא שבזכות המחקר שלי, למדתי המון על רשויות מקומיות בישראל ודרכי התנהלותן.
אז איך טלפון אחד באמצע המדבר קשור לבחירות הקרובות? מחר אזרחי מדינת ישראל יזכו ביום שבתון על מנת לבחור ולהשפיע מי הם רוצים שייצגו אותם בעיריות וברשויות המקומיות? מי אלו שיחליטו בשבילם כמה כסף להשקיע בפרויקט כזה או אחר? האם להשקיע יותר בשיקום שכונות ישנות או בבניית שכונות חדשות? כמה כסף להשקיע בחינוך ילדנו וכמה בקשישי עירנו?
לדעתי, יום השבתון בבחירות לרשויות המקומיות זו החלטה מבורכת. להצבעה בבחירות אלו יש השפעה גדולה יותר מאשר הצבעה בבחירות לכנסת, ישנה חשיבות רבה בריענון השלטון המקומי, מתן במה לרעיונות חדשים ולאנשים חדשים שיכולים להפיח רוח במפרשים של הערים והרשויות המקומיות, במיוחד במקרים בהם מתגלים יותר ויותר מקרים של שחיתויות. יותר מזה, הבחירות מתקיימות פעם ב-5 שנים (בניגוד לבחירות לכנסת שם המציאות שונה לחלוטין) וזוהי כמעט ההזדמנות היחידה שלנו להשפיע על המקום בו אנו גרים.
אני לא יודעת מה איתכם, אבל ב-30.10 אני יוצאת להצביע ולהשפיע, אם לא למעני אז למען העתיד של הילדים שלי ושל כל אלו שיבואו אחרינו, כדי שאוכל להגיד שעשיתי את המאמץ העילאי לשפר את המצב טיפה יותר, ואם כבר על הדרך למנוע ניוון של המערכת ועלייה במקרי השחיתות בערים וברשויות המקומיות, אז הרווח כולנו שלנו.
*כותבת המאמר היא ענבר מלך, בוגרת החוג לפוליטיקה ותקשורת במכללה האקדמית הדסה ירושלים.