איך להגן על העיניים בזמן לימודים מקוונים?
תסמונת ראיה ומחשבים (computer vision syndrome) ידועה משנות ה-90 כשמחשבים הפכו להיות דבר שבשגרה בכל בית. מדובר באוסף של סימנים ותלונות הקשורות בעבודה מרובה מול מחשב וכוללים תחושת יובש, דמע עיניים, אדמומיות בעיניים, תחושת חוסר נוחות או מאמץ עיני, כאבי ראש, רגישות לאורות, טשטוש לקרוב או לרחוק או במעברים בין מרחקי צפייה, כפילות ראיה, ואף כאבי צוואר וגב הקשורים במנח לא נכון לאורך זמן.
ככל שהשימוש במחשבים הפך ליותר תדיר ועם הפופולאריות של מכשירי סלולר, E-Readers מסכי קריאה אלקטרוניים, וטאבלטים, השם של התסמונת עודכן למאמץ עיני דיגיטלי (digital eye strain). במהלך תקופת הקורונה, כאשר תלמידים נדרשו לראשונה לבלות זמן ממושך מול צגי מחשב או סלולרי גם על מנת ללמוד, תועדה כמות גוברת של תלונות על עיניים עייפות, עיניים יבשות, וחוסר נוחות כללית גם בילדים.
במחקר חדש שערכתי מטעם המכללה האקדמית הדסה, בשיתוף עם עם פרופ' מארק רוזנפילד, מומחה ב-digital eye strain מהחוג לאופטומטריה באוניברסיטת מדינת ניו יורק SUNY, השתתפו 160 סטודנטים (גיל ממוצע 26) שבמהלך סמסטר אביב (ממרץ 2020, זמן הסגר) נאלצו לעבור ללימודים מקוונים דרך הזום.
הסטודנטים התבקשו למלא שאלון על סימפטומים עיניים וכמות שעות שהם מבלים מול צגים דיגיטליים. במחקר נמצא קשר מובהק בין שעות מול מחשב לבין ראיה מטושטשת, ורגישות לאור. יתרה מזאת, נמצא קשר מובהק בין שעות מול הסלולרי לבין ראיה מטושטשת, רגישות לאור, תחושת צריבה בעיניים וכאבי ראש. 60% מהסטודנטים דיווחו על תחושת מאמץ ועייפות עינית. 40% דיווחו על עיניים שורפות, עיניים יבשות, כאבי ראש וחוסר נוחות עינית.
בסוף אוגוסט, איגוד רופאי העיניים האמריקני (American Academy of Ophthalmology) פרסם מספר המלצות לתלמידים שמתחילים ללמוד בזום. המלצות אלו מתאימות כמובן גם לסטודנטים וגם למבוגרים שעובדים שעות מרובות מול צגים דיגיטליים.
• לקחת 20 שניות הפסקה בכל 20 דקות. להסתכל לאופק ולמצמץ בצורה מלאה (גם במהלך קריאה ממושכת וגם במהלך עבודה ממושכת מול מחשב). האיגוד האמריקני ממליץ לכוון שעון כל 20 דקות, או לשלב בספר סימניות כך שיזכירו לקורא לקחת פסק זמן ולהסתכל לאופק
• לקרוא לא רק מE-Readers צגים אלקטרוניים אלא גם מחומרים מודפסים.
• בילדים קטנים, מחקרים מראים שיציאה החוצה מפחיתה קוצר ראיה אך גם במבוגרים זוהי הנחיה מבורכת כדי למנוע את השעות הממושכות מול הצגים
• לדאוג להתאמת עמדת העבודה והמחשב למשתמש- מקורות אור צריכים להאיר מאחורי המשתמש ולא מאחורי המסך, מסך המחשב צריך להיות ממוקם מול העיניים אך מעט נמוך מגובה העיניים (20-30 מעלות), ולכוון את הניגודיות ותאורה של המסך שיהיה למשתמש נוח
להחזיק טאבלטים במרחק אורך יד.
• לא להשתמש במכשירים דיגיטליים באזורים מאוד בהירים ומוארים כדי למנוע סינוור מהמסך.
• מאידך – לא להשתמש במכשירים דיגיטליים בחושך כי זה יגרום להרחבת האישון (מהמסך הבהיר) וזה יכול לעורר טשטוש.
• להפסיק להשתמש במכשירים דיגיטליים כשעה לפני השינה או להשתמש במסנן אור כחול הבנוי במכשירים סלולריים כדי שתופחת החשיפה לאור הכחול הנפלט ממסכים אלו.
* ד"ר ליאת גנץ היא ראשת התכנית לתואר שני באופטומטריה ומדעי הראייה במכללה האקדמית הדסה ירושלים.
** המאמר פורסם גם באתר "וואלה!"