הפעם בוחרים: בריאות
מדינת ישראל הולכת שוב לבחירות. בעוד קברניטי המדינה עסוקים במסעות בחירות אישיים ומפלגתיים, בתוך ארגוני הבריאות מתחולל קרב עקוב מדם על חלוקת הפירורים השנתית של תקציב הבריאות ההולך ומצטמצם. על תרופות ותקציב בסל הבריאות, על היעדר הסכמים בין קופות החולים ובתי החולים והיעדר תקציבים והגדלת כוח אדם.
מערכת הבריאות שלנו זקנה ועניה, והיא נאלצת לחכות בתור יחד עם שלל נושאים אחרים, זאת בכדי להיכנס לסדר היום הציבורי. בידנו, הציבור, יש את היכולת לקצר תורים ולשנות את מצבה העגום. יש קשר עמוק בין הקלפי ומצב מערכת הבריאות בארץ, קשר שאינו מתבטא רק בהבטחות וסיסמאות לפתרונות עבור הזקנה במסדרון וסל התרופות כי אם בתפיסות עולם עקרוניות של הזכות לבריאות כחלק מזכויות טבעיות.
במשך השנים זכות זו הלכה והתמוססה אל מול הרעבת מערכת הבריאות הציבורית תוך טיפוח עקבי גם אם עקיף, של מערכת הבריאות הפרטית ושגשוג של מערכות ביטוחים פרטיות. הפקרת המערכת הציבורית מבטיחה אט אט את הפיכת המערכת למערכת בראיה קפיטליסטית בה שירותי הבריאות הינם מוצר צריכה שבו הפרט תלוי ביכולתו הכלכלית לקבלתו.
קשה לנתק תפיסות עולם אלו מתפיסות חברתיות כלכליות ומנטיות פוליטיות, אולם איכשהו בתוך מרוץ המועמדים הצפוי לנו במערכת הבחירות הקרובה, עקרונות חשובים אלו נדחפים וקרוב לוודאי שימשיכו להידחף לתחתית סדר העדיפויות. עלינו לדאוג לתת את קולנו למועמדים מובילים אשר בראש סדר העדיפויות שלהם יתקיים הנושא החשוב ביותר עבור כולנו- בריאותנו.
הדרך להבראת מערכת הבריאות ויצירת מערכת בריאות יציבה כמו גם החזרת הביטחון והאמון של הציבור במערכת זו, עוברת דרך בחירת נציגי הציבור אשר נושאים את דגל הבריאות.
תיאורים נוקבים של הבטחות לגבי שיפור מצב הזקנה במסדרון אולי נשמעים טוב תעמולתית אבל הם חייבים להיות מגובים בתפיסות עולם בתחומי שוויון חברתי, אחרת הם ריקים וחסרי תוכן. הפתרון יגיע בזכות תפיסת עולם עקרונית המתורגמת לתוכניות עבודה ברורות בעלות יעדים ומטרות. כל זאת, כחלק ממענה לאתגר הנדרש בחיזוק מערכת הבריאות הציבורית אל מול הפרטית, שימוש מושכל בחיבור בין פרטי וציבורי, מתוך מטרה של צמצום אי השוויון וחוסר ההוגנות שהולכת וגדלה במערכת כיום.
לשם כך, אנחנו צריכים לדרוש מנבחרי הציבור בבחירות הבאות להציג תכנית הבראה למערכת הבריאות, תכנית ארוכת טווח שתרסן את הכפילות המיותרת ובזבוז המשאבים. תכנית שתחזק את הרגולציה ותשלב בין פתרונות של ביטוחים פרטיים וסיעודיים כמקור להזרמת כספים במערכת. אם לא נוציא את מערכת הבריאות להבראה, אנחנו נמשיך לראות אסטרטגיה של כיבוי שריפות שבה בעיות ארוכות טווח נשכחות בצד.
הפתק שנשים במעטפה בקלפי בחודש מרץ 2020 אולי נושא מספר אותיות, אבל טומן בחובו תפיסת עולם שלמה, אישית, ביטחונית וחברתית אשר תתורגם בסוף לאורך התור בו נמתין לרופא, לקבלת תרופות, לניתוחים ובדיקות, כמו גם לכמות הכסף שתצא מכיסינו לבדיקות ובריאות.
בבחירות הבאות- ערכו סדר עדיפויות ובחרו בבריאות, בחרו בנו בראש סדר העדיפויות.
* ד"ר ליאור נעמתי שניידר היא מומחית לניהול ושיווק מערכות בריאות ומרצה בחוג לניהול ארגני שירות, המכללה האקדמית הדסה ירושלים
** לקריאת המאמר בעיתון "מעריב", 05.01.2020