הערכת יחס C/D ע"י מצלמת רשתית בהשוואה לבדיקות קליניות
Evaluation of the Optic Nerve C/D Ratio by a Retinal Camera Compared to Clinical Exams
הסטודנטיות: שיווה דוידפור ואירינה רודרמן
מנחים: דוד מרקוב וד"ר יונתן לוין
הקדמה
אחת הדרכים להערכת בריאות שכבת העצבים ברשתית היא על ידי חישוב ה-Cup to Disc Ratio (C/D Ratio) של העצב האופטי (יחס תקין: קטן מ 0.5 אופקי ואנכי). הערכה מדויקת של יחס C/D חשובה באבחנה ראשונית של מחלת הגלאוקומה והן לצורך מעקב אחרי התקדמות המחלה. מחקר זה יעריך את חלופיות מדידת C/D Ratio ע"י שלוש שיטות קליניות שונות: Direct Ophthalmoscopy (DO), Fundus Bio-Microscopy (FB) ו- Fundus Photography (FP) על ידי מצלמת Cobra של חברת CSO.
שיטות
השתתפו נבדקים בריאים, בטווח גילאים של 18-45שנה. בדיקות DO (סטודנטית א) ובדיקת FP (סטודנטית ב) בוצעו 3 פעמים על עין ימין והממוצע וסטיית התקן חושבו. בדיקת FB בוצעה על ידי ד"ר לוין באמצעות עדשת VOLK (78 דיופטר). סדר הבדיקות היה אקראי והבודקים היו עיוורים לתוצאות אחד של השני. הערכת יחס C/D בבדיקת FP התבצעה ע"י אלגוריתם החישוב של המצלמה. אנליזה סטטיסטית נערכה עבור יחס ה C/D אופקי ואנכי וכללה מבחן T מזווג, מבחן קורלציה ואנליזת Bland & Altman (B&A).
תוצאות
במחקר השתתפו 30 נבדקים בגילאים 21-38 שנה ובגיל ממוצע 22.93±3.44 שנה. ממוצע יחס C/D שנמצא היה: 0.31±0.09, 0.34±0.13, ו-0.51±0.09 עבור DO, FB ו- FP אופקי בהתאמה, ו- 0.32±0.10, 0.37±0.15 ו-0.51±0.09 עבור DO, FB ו- FP אנכי בהתאמה. שיטת הFP מחשבת את יחס ה C/D הכי גדול בהשוואה לשיטות הDO ו- FB, באופן מובהק מבחינה סטטיסטית (PVerticalFBvsFP ˂0.01, PHorizontalFBvsFP ˂0.01, PVerticalDOvsFP ˂0.01 , PHorizontalDOvsFP ˂0.01 (. נמצאה קורלציה גבוהה רק בין DO ו-FB ברכיב האנכי (R=0.76). אנליזת B&A הראתה שטווח גבולות ההסכמה (Limits of Agreement, LOA) עומד על 0.4 ואילו כדי ששתי שיטות מדידת C/D Ratio תהיינה חליפיות, דרוש LOA של עד 0.1.
מסקנות
השיטות DO, FB, FP אינן חלופיות במדידת יחס C/D של העצב האופטי ולכן כדאי לבדוק יחס C/D באותה השיטה לשם מעקב קליני אחר נבדקים. שיטת FP לא מספיק רגישה למציאת גבולות ה- Cup באופן אוטומטי ולכן נוטה להערכת יתר מובהקת יחסית ל- FB. ההבדלים בין שיטת DO ל- FB קטנים יותר וכנראה נובעים מהקושי להעריך את היחס באופן חד עיני.