פיתוח מבחן DEM דיגיטלי והשוואתו למבחן DEM סטנדרטי
Development of a Digital DEM Test and Comparison to the standard DEM Test
שם הסטודנטיות: רנין אמסיס ורשא עאסלה
שם המנחה: מר דוד מרקוב
הקדמה
DEM היא בדיקה קלינית יעילה שבעזרתה ניתן להעריך את איכות הפיקסציה ואיכות התנועות הסקאדיות, אשר חיוניות בקריאה (Yachun et al., 2001). במחקר זה פיתחנו תוכנה דיגיטלית הכוללת לוחות DEM עם ספרות לטיניות וערביות אשר מכילה אותה כמות שורות ומספרים, וברווחים זהים ללוח הסטנדרטי, בגודל ובבהירות זהה. התוכנה גם מחשבת DEM Ratio ובעלת שעון עצר למדידת זמן הבדיקה. במחקר השווינו את התוכנה שפיתחנו לתוצאות DEM סטנדרטי.
שיטות
נבדקים בריאים עם ראייה דו עינית תקינה, עברו בדיקת חדות ראייה (לוח סנלן) ו-Cover Test לרחוק ולקרוב, בדיקת סטראופסיס (Randot) ואמפליטודה (Push Away). בדיקת DEM בוצעה ב- 2 לוחות שונים, 3 פעמים בכל לוח (לוחDEM סטנדרטי, ע"י בודקת א; ודיגיטלי ע"י בודקת ב) בסדר אקראי. האנליזה הסטטיסטית כללה מבחן קורלציה, מבחן T מזווג ואנליזת בלנד ואלטמן.
תוצאות
השתתפו 40 נבדקים (26 נשים), בטווח גילאים של 18-30 שנים וגיל ממוצע 23.5±2.06 שנה. כל הנבדקים היו עם חדות ראייה 6/6 לפחות לרחוק ו j1+ לקרוב, סטראופסיס של 40SOA לפחות, CT לרחוק ortho, לקרוב של בין ortho ל -4XP, ואקומודציה תקינה לגילם. לא נמצא הבדל ב-DEM Ratio בין הלוחות (לוח סטנדרטי:1.07±0.09 , לוח דיגיטלי: 1.05±0.09, P=0.52). עם זאת, נמצאה קורלציה נמוכה בין התוצאות ((R = 0.55 ולכן לא בוצעה אנליזת בלנד ואלטמן.
מסקנות
הלוח הסטנדרטי והלוח הדיגיטלי אינם חליפיים זה לזה כנראה בגלל שיש השפעה לסוג הלוח על תוצאות מבחן DEM. יש מקום להמשיך ולפתח את תוכנת ה DEM הדיגיטלי, להגדיל את מספר המשתתפים במחקר, ולנסות להבין את השפעת הצפייה במסכים דיגטליים על הראייה.