דו"ח מצב ציפורי העולם של ארגון הטבע העולמי לשנת 2022 מציג תוצאה מדאיגה. אנחנו בעיצומו של משבר ביולוגי חסר תקדים, בו כמעט מחצית ממיני הציפורים בעולם נמצאים בדעיכה. במהלך 500 השנים האחרונות נכחדו כליל כ-160 מיני ציפורים, כולם כתוצאה ישירה מפעולות האדם. עם זאת, הדו"ח מוכיח שפעולות שימור מצליחות להחזיר את הטבע לקדמותו ועוזרות לו להתאושש.

בפרויקט שלי עסקתי בבעיית המינים הפולשים - מינים שהופצו בעקבות פעילות האדם לאזור שמחוץ לתפוצתם הטבעית. כמקרה מבחן התמקדתי במיינה ההודית, ציפור חכמה בעלת יכולות הישרדות גבוהות מאוד, שהתפשטותה בארץ באה על חשבון הציפורים הישראליות. פתרונה של רשות הטבע והגנים לתופעה הוא ירי במיינות, לכן ייעדתי את הפרויקט למציאת אלטרנטיבה הומנית יותר שמתחשבת בכל נשמה ונשמה. הפרויקט מציג מערכת תיבות קינון חכמה המחוברת לממשק דיגיטלי, והיא עובדת בשני אפיקי פעולה: פתרון מניעתי מול הציפורים הפולשות, ופתרון לשימור המינים המקומיים.

הפתרון המניעתי מזהה את המין הפולש (מיינה) המקנן בתיבה, ומנגנון המותקן התיבה מאפשר למפעיל אנושי לבצע מרחוק ריסוס של הביצים בשמן צמחי. השמן מונע את התפתחות הביצה, וכאשר הפעולה מתבצעת קודם ההתפתחות המוחית של העובר הדבר דומה להפלה או אמצעי מניעה. הציפור המקננת לא תרגיש בשינוי ותמשיך לדגור על הביצים עד תום עונת הקינון. ההפעלה המבוקרת תמנע כמובן כל פגיעה בציפור מקומית.

הפתרון לשימור המינים המקומיים פועל גם הוא באמצעות התיבה: התיבות מוסיפות אזורי קינון נוספים לאלו הטבעיים, סביבם מתקיימת תחרות רבה, ובנוסף, המצלמה בתיבה עוזרת ביצירת מאגר מידע חיוני להמשך הסיוע לציפורים. משתמשים באפליקציה יוכלו לקחת חלק פעיל במחקר ובתצפיות על הנעשה בקן, באופן שיגביר את המודעות לסביבה.