ראיון עם פרופ' אליק הוניגמן, ראש החוג לביוטכנולוגיה במכללה האקדמית הדסה.
מה רצית להיות כשתהיה גדול?
רציתי להיות וטרינר. עזבתי את הקיבוץ בכוונה לעבור ללמוד בהולנד ( בזמנו, לא היו לימודי וטרינריה
בארץ ) ...אבל אז הכרתי את מי שנהיתה אשתי, שלא רצתה לנסוע לזמן ארוך לחו"ל החלטתי ללמוד ביולוגיה. אני מאוד שמח על כך, תחום הביולוגיה הוא תחום מאוד מאתגר ומספק. ביולוגיה היא תחום רחב ביותר שכל חוקר יכול למצוא בה את העניין האישי שלו, בתחום המחקר אתה יכול לאתגר את עצמך ולעשות את הדברים שאתה באמת אוהב ובאמת חושב שהם חשובים.
מהו ההישג הגדול ביותר שלך?
הסיפוק הגדול ביותר שלי הוא להכשיר את המדענים של הדור הבא. אני גאה בדוקטורנטים שלמדו אצלי ונמצאים היום התחומי האקדמיה והמחקר.
מי האדם שהשפיע עליך יותר מכל?
פרופ' עמוס אופנהיים, ז"ל שהיה המנחה שלי בדוקטורט. אדם עם גישה יוצאת דופן למדע, שאפשר לי חופש מדעי.
למדתי ממנו התבוננות רחבה וביקורתית לגבי איך עושים מדע, המחקר שלי במהלך הדוקטורט נסוב סביב השאלה מה הם המנגנונים הגנטיים שמאפשרים לנגיף של חיידקים,ששמו בקטריופאג' למבדה, לבחור בין שני מסלולי חיים בתלות בתנאי הסביבה בה חי החיידק המאכסן שלו.
ספר לנו על הצלחה הגדולה ביותר שלך?
בכל השנים שבהם אני עוסק במחקר התרכזתי בהבנה של מנגנוני בקרה גנטיים בתאים ובנגיפים שונים כמו ה-HIV ואחרים תוך נסיון לרתום את הידע שרכשתי על הנגיפים לצורך פגיעה ייחודית בתאים סרטניים. זאת אני משיג על ידי שינויים בטכנולוגיות של הנדסה גנטית.
מה הדבר שאתה הכי גאה בו?
כמובן אשתי ושלוש בנותיי. יש לנו 9 נכדים שממלאים את הבית בכל ימות השבוע ובוודאי בערב שבת.
ספר משהו שלא יודעים עליך?
אני מאוד אוהב לבשל, אני אחראי על ארוחות ערב שבת. יש למנות שאני מכין ביקוש גדול, בעיקר לפטה הכבד, מרק הכרישה והתאנים הממולאות.
מה אתה עושה בשעות הפנאי?
אני מטפל בעצמי בגינה שלנו. הנה, כעת הגיע הרגע להוציא את פקעות הכלניות שאספתי ושמרתי בשנה שעברה ולשתול אותן שוב.
מה הכישלון הגדול ביותר שלך?
אני לא מתחרט על כלום אם משהו לא יוצא טוב, פשוט מתקנים.
מה החלום שלך?
שהכל ימשיך כמו שהוא עכשיו
טיפ לצעירים הבאים ללמוד?
תלמדו רק את מה שמעניין אתכם באמת, זו הדרך להצלחה. אל תסחפו אחרי טרנדים זמניים ואופנות חולפות.
ספר לנו, מה זה בעצם ביוטכנולוגיה?
יישום של כל הידע הביולוגי והכימי שהצטבר, לתועלת האדם וסביבתו בתחומי החקלאות, הבריאות, הקוסמטיקה, המזון ואיכות הסביבה.
מה הם תוצרי הביוטכנולוגיה למשל?
כמעט הכל.... לחם, יין, אקטימל, תוספי מזון, יוגורטים... וכמובן, תרפיה גנטית שהיא עתיד הרפואה: היכולת לתקן פגמים בגנים שגורמים למחלות ע"י החדרת גנים תקינים או ביטול פעולה של גנים שהתקלקלו.
מה ההבדל בין לימודי ביולוגיה ללימודי ביוטכנולוגיה?
ביולוגיה היא הבסיס המדעי. מי שלומד ביולוגיה, לא צובר ניסיון פרקטי. הלומדים ביוטכנולוגיה, לומדים ביולוגיה תוך כדי שימת דגש על דרכים ליישום הידע לתועלת האדם וסביבתו.. הסטודנטים שלנו במכללה האקדמית הדסה, עובדים ומתנסים במעבדות מחקר ונחשפים לעבודת מחקר ופיתוח. אצלנו במכללה שמים דגש על צבירת ניסיון פרקטי, כך קורה שכל תלמיד זוכה ליותר מ 100 שעות מעבדה ויותר מ 200 שעות של התנסות במעבדות מחקר באקדמיה ובתעשייה. רמת הלימודים הגבוהה מכשירה את תלמידינו להקלטות קלה בתעשיה ובאקדמיה.
במה לדוגמא יעבוד בוגר של ביוטכנולוגיה?
הבוגרים ישתלבו בקבוצות מחקר בתחומים שבהם משתמשים בשיטות ביוטכנולוגיות כמו בחברות פארמה קוסמטיקה מוצרים וחקלאות ועוד כמו בקווי יצור ביוטכנולוגי. ללא ספק תלמידים שירצו למצוא את דרכם בשיווק מוצרים ביוטכנולוגים או תומכי ביוטכנולוגיה ימצאו שהם נדרשים מאוד בתחום זה.
יוכלו לעבוד ביצור תוספי מזון, יצור מוצרים קוסמטיים, פיתוחים בתחום התרופות והחקלאות ועוד.
למעלה מ-70% מהבוגרים שלנו מצאו תעסוקה בתחום לימודיהם בהם חברות ביוטק שונות וחברות תרופות כמו טבע למשל ורבים ממשיכים לתארים מתקדמים.
תן לנו דוגמא לפיתוח מיוחד של תחום הביוטכנולוגיה.
40% מצמח הכותנה נאכל ע"י סוג מסוים של זחל, הריסוס הורג את הזחל אך פוגע גם בבעלי חיים ואנשים. בעזרת הביוטכנולוגיה פותחה כותנה שעמידה לזחל, דבר המגביר את יצור הכותנה ומייתר את הריסוס ברעךים מזיקים לאדם וסביבתו. דוגמא נוספת היא פיתוח נוגדנים מהונדסים לפגיעה ייחודית בתאי סרטן. התחום רחב ונוגע בכל תחומי החיים.
בארץ ובעיקר בירושלים נפתחו ונפתחות חברות ביוטק רבות וזאת לאור ההערכה שזהו שוק בשווי של מליארדי דולרים בשנה.