ביום שלישי, ה-4 ליוני 2019, קיים החוג למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית הדסה יום עיון שהתמקד בשימוש בידע אתרופולוגי לטובת החברה, ובעבודה של אנתרופולוגים בזירות מגוונות מחוץ לאקדמיה. הכנס נערך לכבוד הוצאת גליון מיוחד של כתב העת "מגמות" העוסק בנושאים אלה, בעריכת ד"ר חן ברם, מרצה בחוג, ופרופ' הרווי גולדברג מהאוניברסיטה העברית.
פאנל הדוברים כלל ארבעה אנתרופולוגים שהדגימו בדבריהם מעורבות ורלוונטיות של האנתרופולוגיה בבארגונים וזירות חברתיות שונות. ד"ר יונתן ונטורה מהחוג לעיצוב תעשייתי מכליל, החוג ע"ש דן לעיצוב יצירתי למין האנושי במכללה הרצה על התפתחות הרעיון של עיצוב חברתי המכוון לטובת החברה ולא רק לטובת בעלי ההון.
ד"ר ארי אנגלברג, מרצה בחוג למדעי ההתנהגות במכללה, דיבר על מתמשכת, וביטוייה בקרב הציבור הדתי-לאומי, ודן דילמות העולות כאשר חוקר מתבקש לסייע לגופים המבקשים להתמודד עם סוגייה זו.
ד"ר אסף חזני, אנתרופולוג ויועץ ארגוני שלו נסיון ארוך ועשיר בעבודה עם הצבא סקר את השימוש שעושים צבאות שונים באנתרופולוגים והדגים את המפגש הבעייתי בין אנתרופולוגיה וצבא תוך ניתוח של התנסותו בעבודה במכון מחקר צבאי אינטרדיספלינרי. לבסוף, ד"ר יעלה רענן, אנתרופולוגית ופעילה חברתית ופוליטית בנגבשנה בבעבודצה כם הנהגת הכפרים הבלתי מוכרים ומועצת רועי הצאן הבדואים – ואת דרכי התמודדות שהם פתחו יחד כדי לאפשר הכרה בצרכי האוכלוסיה מצד המדינה ושיתוף פעולה עם גופיה השונים. דיון המסכם בהשתתפות העורכים והסטודנטים הדגיש כי הדוגמאות השונות שהוצגו מלמדות כי ידע אנתרופולוגי רלוונטי יכול להיות מופק גם תוך כדי עשיה חברתית ומקצועית מחוץ לגבולות האקדמיה.
לדף הבית של החוג למדעי ההתנהגות
מעט מן הכנס. צילום: שחר רגב