במחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת הבינלאומי המדעי Ophthalmic and Physiological Optics נחקרו הסיבות להגעת מטופלים למרפאות טרם עקב פגיעה בעין ואת גורמי הסיכון להפניית המטופלים למיון. המחקר הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין מרפאות טרם לרפואה דחופה בישראל והחוג למדעי האופטומטריה במכללה האקדמית הדסה ירושלים.

החוקרות, פרופ' אריאלה גורדון שאג וד"ר עינת שניאור מהמכללה האקדמית הדסה, וד"ר דינה צימרמן ממרפאות טרם, השתמשו בנתונים שנאספו מ-17 סניפים שונים של מרפאות טרם ברחבי הארץ, לאורך שנה (2015-16). נתוני הפציינטים כללו מידע לגבי גיל, מין, תלונה עיקרית, דיאגנוזה, טיפול, הצורך בהפנייה למיון, ותאריך הביקור. החוקרות מצאו כי 0.8% מהפציינטים שמגיעים לטרם במהלך השנה, סובלים מפגיעה בחלק הקדמי של העין, כאשר רבע מהם מופנה למיון להמשך טיפול. רוב הפציינטים שנפגעו בעין היו גברים (71%), רובם בגילאי עבודה, והם הגיעו למרפאות טרם עקב פציעה במהלך השבוע.

כמחצית מהפציינטים אובחנו עם גוף זר בעין (לדוגמא כניסה של שבב עץ לעין). סיבות נוספות לפגיעה בעין כללו: טראומה (18% כגון אגרוף בעין) , חומר כימי בעין (11% כגון אקונומיקה) ובעיות עם עדשות מגע (5%, כגון עדשות מגע תקועות בעיניים).

פרופסור גורדון שאג, ראש החוג למדעי האופטומטריה במכללה האקדמית הדסה, מדווחת כי ל"מגדר יש השפעה על אופי הפגיעה בעין. נמצא כי רוב הפגיעות בגברים קשורות לעבודת ידיים, לדוגמא בעת השחזת מתכת או בעת ריתוך, נכנס גוף זר לעין הגורם לשריטות בעין. לעומת זאת, בנשים, הפגיעה העיקרית נובעת עקב שימוש בחומרי ניקוי ותחזוקת הבית (182 מקרים בשנה של פגיעה עקב כניסת חומריים כימיים הקשורים לחומרי ניקוי ותחזוקת הבית מתוך 241 סה"כ של פגיעות עקב חומרים כימיים שונים, לעומת גברים- 148 מקרים מתוך 287 מקרים סה"כ)".

ד"ר שניאור, מרכזת המחקר לתואר ראשון באופטומטריה, מציינת כי הפגיעות משקפות גם את הרגלי התרבות במדינת ישראל, כך שלכל חג יש פגיעות אופייניות משלו: לפני סוכות יש עלייה במספר הגברים שנפצעו בעיניים עקב בניית הסוכה, לפני פסח יש עלייה במספר הנשים שנפצעו בעיניים עקב ניקיון הבית. לדוגמא, בעת ניקיון הבית לפני פסח, נכנס חומר ניקוי לעין הגורם לכוויה (בנשים, בחודש שלפני פסח, 20 מתוך 26 מקרים של ביקור בטרם עקב כניסת חומריים כימיים, שזה 77%, היה עקב תחזוקת הבית ושימוש בחומרי ניקוי, לעומת גברים 14 מתוך 21 שזה 67%). כמו כן, ביום העצמאות יש עלייה במספר הילדים שנפצעו מספריי שלג שנכנס לעינייהם.

ד"ר צימרמן, מנהלת מחקר בטרם ומנהלת רפואית טרם מודיעין, ממליצה לגברים בגילאי העבודה, להיזהר מפגיעות בעין במקום עבודתם, ולהרכיב משקפי מגן. חלק ניכר מפגיעות בעין ניתן למנוע על ידי שימוש באמצעי בטיחות. ואם לא חל שימוש באמצעי בטיחות, טיפול במרפאה לרפואה דחופה יכול לעזור בהרבה במקרים ללא צורך בהפניה למיון.

לקריאת כתבה בנושא בעיתון "מעריב" (15.4.2019)
לקריאת המאמר המלא באתר הספריה הבינלאומית לרפואה ובריאות
לדף הבית של החוג למדעי האופטומטריה

בדיקות בחוג לאופטומטריה במכללה האקדמית הדסה