מאמר חדש של פרופ' משה קן ודורון אלטרץ, שניהם מרצים בכירים בחוג לתקשורת צילומית במכללה, פורסם ב- ScienceOpen. כותרת המאמר: "The Spirit of the Cloud: The ‘New Jerusalem’ as a metaphor for social experiences of virtual technologies"

המחקר אשר בעקבותו נכתב המאמר יוצג בשבוע הבא בכנס הבינלאומי EVA Florence 2020, אשר נערך השנה באופן מקוון.

משה ודורון מספרים על המאמר:

"במהלך מאות השנים האחרונות, היתה העיר ירושלים מוקד לחוויות חברתיות ורוחניות של קהילות אשר נעקרו מבתיהם ותרבויותיהם. רעיון "ירושלים החדשה" של הצלבנים, השחזור הפיזי של העיר הקדושה ירושלים באירופה, מתהפך במאה ה 19 ומיושם על ידי קהילות שהיגרו מעבר לים ושחזרו את ביתם ומקומות הפולחן שלהם דוקא כאן בירושלים. הפרויקט שואף לבטא ולהעצים את הקשר הדיאלקטי המתבטא בקהילות אבודות אלה שנולדו מחדש. לבחון את מעמד ירושלים המתחדשת ו״ירושלים והחדשה״. 

במחקר יישומי זה נבדקים שני מקרי בוחן שונים מאוד, ועם זאת קשורים היסטורית: בית הכנסת המשוחזר של הקהילה האבודה של קונגליאנו ונטו, איטליה, והכנסיה האתיופית קידנה מהרט. שניהם ממוקמים היום בירושלים. באמצעות שימוש בטכנולוגיית סריקת לייזר מתקדמת, פוטוגרמטריה, מנועי משחק (game engines) וסיור וירטואלי במציאות מדומה, אנו מנסים לייצר חוויה רגשית, להתעלות על זמן ומרחב ולהעצים את חווית החיים במולדת חדשה, הרחק מהבית. 

שני המבנים משוחזרים כענני נקודות תלת-ממדיים Point Clouds, מועשרים בצלילי תפילות ומשולבים בתמונות היסטוריות.

ניתן לראות בעבודה זו ביטוי לקשר הדיאלקטי בין טכנולוגיה לרגש כהרחבה של שאלת הגוף-ונפש העתיקה. כלומר, כיצד התהליך הפיזי והטכנולוגי עשוי להשפיע על הרגש ועל החוויה הסובייקטיבית.

מחקר ’רוח הענן' שואף לגשר על פער זה דרך מפגש אישי, החוצה את האובייקטיביות של הטכנולוגיה ומרומם את החווייה למסע רוחני אישי. חוויה רב חושית המשלבת אינטראקציית עין, אוזן ותחושת אוריינטצייה פיסית. שני מרכיבים אינטגרליים תורמים לכך: משקפי המציאות המדומה והחוויה אורקולית בענן הנקודות, אשר שילובם מאפשרים מסע על חושי, בו ניתן לשוטט עצמאית ללא הגבלת זמן וחלל. המאמר מתאר את השיקולים, המגבלות ואת הפתרונות הטכנולוגיים בהם נעשה שימוש. כמו כן, הוא בוחן את תהליך מיזוג האתגר הטכנולוגי עם ההשפעה הרגשית הרצויה על המשתמש."

לקריאת המאמר המלא באתר ScienceOpen
לדף הבית של החוג לתקשורת צילומית במכללה

תמונה הממחישה את הפרויקט. תמונה באדיבות פרופ' משה קן