מאמר של אורית ברשטלינג מהחוג לעבודה סוציאלית במכללה פורסם לאחרונה כפרק בספר "ביקורת בפעולה - פרקטיקות ביקורתיות בשדה החברתי בישראל", בעריכת מיכל קרומר-נבו, רוני סטריאר ועידית וייס-גל ובהוצאת רסלינג.
אודות הספר
הספר ביקורת בפעולה מהווה תיעוד ראשוני של פרקטיקות ביקורתיות בעת הזאת בישראל. הוא מתאר עשייה מגוונת של אקדמאים, אנשי מקצוע, פעילים חברתיים ואזרחים מהשורה, עשייה השואבת את השראתה מניתוח ביקורתי של מנגנוני הכוח היוצרים ניצול ודיכוי בחברה הקפיטליסטית המערבית. הספר מאגד דוגמאות מפורטות של פרקטיקות ביקורתיות בזירות של עבודה סוציאלית, חינוך, מגדר, סוציולוגיה, ניהול, משאבי אנוש, ייעוץ ארגוני ומשפטים.
מאמרה של אורית מדגים פרקטיקה ביקורתית דרך עבודתה הרפלקסיבית של קבוצת עובדות סוציאליות מחמישה מרכזים רפואיים, אשר התכנסה בין השנים 2008-2011 לשם הובלת תהליכי שינוי במדיניות הטיפול של משרד הבריאות בנערות הרות, הפונות לוועדות להפסקת היריון. התהליך הרפלקסיבי בקבוצה נשען על המודל שמציעה פוק (Fook), הכולל שלושה שלבים: תיאור אפיזודה מהעבודה בשטח, פירוק (Deconstruction) והרכבה מחדש (Reconstruction).
"במאמר הנוכחי אנו מוסיפות למודל של פוק שלב רביעי, פרגמטי, החורג מניתוח השיח ומוביל לפעולות ממשיות ברמה הפרטנית וברמת המדיניות הארצית. התהליך הרפלקסיבי-ביקורתי מאיר את חלקם של השיחים הדומיננטיים על אודות אימהוּת, גיל הנעורים, סיכון, מיניות או הפלות בעיצוב הידע המקצועי ואת השפעת המיקומים הזהותיים השונים של משתתפות הקבוצה על הפרשנויות הניתנות על ידן למפגש עם הנערה. התהליך הרפלקסיבי אף מלמד על הדינמיות של יחסי הכוח בוועדה להפסקת היריון, המנוגדת לתפיסה הרווחת הרואה בעובדת הסוציאלית מקור סמכות ודיכוי בלבדי או הרואה בחוסר האיזון בכוח בין העובדת הסוציאלית לנערות כדבר יציב וקבוע (fixed power imbalance)."
לדף הבית של החוג לעבודה סוציאלית במכללה
לדף הספר "ביקורת בפעולה" באתר הוצאת הספרים רסלינג