תזונה ים תיכונית והשפעתה על ניוון מקולרי
דנה, היא מרצה בת 60 בעלת רקע משפחתי של נוון מקולרי אצל אמה ואביה. במהלך ביקורת שנתית, בעקבות ההיסטוריה המשפחתית האופטומטריסטית המליצה לדנה לפנות לדיאטטיקנית על מנת לשלב דיאטה המוקפדת על תזונה נכונה למניעת ניוון מקולרי.
אנשים שמקפידים על תזונה ים תיכונית הכוללת פירות , ירקות , קטניות, אגוזים, שומנים בריאים, דגים וכמויות מוגבלות של בשר אדום וחמאה , בעלי סיכוי נמוך יותר ב30% לפתח ניוון מקולרי שקשור בגיל , גורם מוביל לעיוורון. דיאטה זו ידועה כדיאטה מועדפת למניעת מחלות לב וסרטן , אך מעט מחקרים נערכו הבוחנים את הקשר בין הדיאטה הזו לבין מחלות עיניים.
על פי נתוני עמותת "לראות" בשנת 2013 30% מתעודות העיוור במדינת ישראל הונפקו בעקבות מחלת הניוון המקולרי. ניוון מקולרי מתאר מצב בו האיזור של הראייה המרכזית שאחראי על חדות הראייה עובר ניוון. המחלה תלויית גיל וקרוייה גם "ניוון מקולרי תלוי גיל- נמ"ג". המחלה בעלת רכיב גנטי-תורשתי. מחקרים מראים כי כאשר להורה אחד יש נמ"ג מתקדם, יש סיכוי של 50% שאחת מצאצאיו יפתח מצב דומה. גם בתאומים זהים ישנה התאמה של כ-100% בסיכון לחלות בנמ"ג. עם זאת, המחלה מושפעת גם מגורמים סביבתיים כגון טרשת עורקים, השמנת יתר ועישון. לפיכך ישנו חשש ששכיחות המחלה תהיה גבוהה יותר ואף תכפיל את עצמה עד השנה 2020.
מחקר חדש שהוצג בכנס של האקדמיה האמריקנית לאופטלמולוגיה American Academy of Ophthalmology הינו הראשון שזיהה את היתרון של דיאטה ים תיכונית וקפאין למניעת ניון מקולרי. כחלק ממחקר מקיף על שכיחות נוון מקולרי בפורטוגל, החוקרים בחנו 883 אנשים בגילאים 55 ומעלה מהאזור המרכזי של פורטוגל שמקפידים על דיאטה ים תיכונית. מתוך ה883 מטופלים, 449 היו בעלי ניוון מקולרי בשלבים ראשוניים (לפני אובדן ראיה) ו434 לא היו בעלי ניוון מקולרי.המטופלים היו במעקב בין השנים 2013-2015.
החוקרים העריכו את רמת ההקפדה על הדיאטה הים תיכונית באמצעות שאלונים שכימתו באיזו תדירות אכלו מזונות ששיכים לתזונה ים תיכונית. 39% מאלו שהקפידו יותר על מזונות מהדיאטה הים תיכונית היו בעלי ניוון מקולרי, בעוד 50% מאלו שלא הקפידו על מזונות מהדיאטה הים תיכונית היו בעלי ניוון מקולרי. אלו שאכלו דיאטה עשירה בפירות היו בעלי סיכון מופחת משמעותית לחלות בניוון מקולרי. מתוך אלה שאכלו 150 גרם ומעלה של פירות ביום, 54.4% לא חלו בניון מקולרי והיו בעלי סיכון מופחת ב15% לחלות בניוון מקולרי.
גם קפאין וחומרים נוגדי חמצון כגון ויטמין C, בטא קרואין , וויטמין E היו בעלי השפעה שמגינה מפני ניוון מקולרי שהינו גורם מניעתי למחלות ניווניות אחרות כגון אלצהיימר.
עבודה זו הינה צעד קדימה ברפואה מניעתית.