אבות נהנים יותר
מגמת המעבר להתמקדות בילד והשקעת זמן אינטנסיבית בו אכן עשויה לתרום להתפתחות הנפשית הבריאה שלו, כך מצאו מחקרים, אך השפעתה על ההורה היא מורכבת. מצד אחד – הורים אוהבים לבלות עם ילדיהם ושואבים מכך סיפוק רב, אך מצד שני ההורות הפכה להיות קשה ותובענית יותר, בעיקר עבור אימהות אשר מצויות בהרבה יותר מתח מאשר אבות כשהן נדרשות לג'נגל בין משימות רבות (מולטי-טסקינג). הן מבלות יותר זמן עם ילדיהן מאשר אבות, וגם קושרות את הדימוי העצמי שלהן יותר מהם להיותן אימהות. הן חשות יותר לחץ להיות הורה טוב, ויותר מאבות נקרעות בקונפליקט שבין בית לעבודה.
- מחקר חדש שפורסם בכתב העת American Sociological Review במאמר בשם How Parents Fare מצא כי אימהות מדווחות על פחות אושר ויותר מתח ועייפות כשהן נמצאות עם ילדיהן מאשר אבות.
- כמו מחקרים אחרים שנערכו לאורך השנים, גם מחקר זה מצא כי אבות נהנים יותר מהילדים מאשר אימהות. הזמן שאבות מבלים עם ילדיהם הוא לרוב מצומצם יותר, ולכן איכותי יותר.
- החוקרות מאוניברסיטת קורנל טענו כי אימהות גם עסוקות יותר בצד הפחות מהנה ונחמד של ההורות, כמו כביסה, בישול והאכלה, ולמרות ש78% מהנשים עובדות - המטלות הללו ממשיכות ברובן ליפול עליהן.
- סיבה נוספת שנמצאה במחקר היא שאימהות פחות משחקות עם ילדיהן (11 דקות פחות מאשר אבות ביום), למרות שמשחק נמצא כפעילות הכי מהנה שהורה וילד יכולים לעשות ביחד.
- בנוסף – לאימהות יש פחות זמן מנוחה ובילוי מאשר לאבות. 27% מהאימהות שנחקרו טענו שהזמן ה"חופשי" שלהן מופרע על ידי הילדים לפחות פעמיים במשך היום, לעומת רק 14% מהגברים (הילדים רבים בחדר הסמוך למשל כשהן מנסות לעבוד)
- אימהות, על פי המחקר, גם נוטות יותר להיות לבד עם ילדיהן מאשר אבות. כמעט מחצית מהפעילויות שעושות אימהות עם ילדיהן אינן כוללות מבוגר אחר, בהשוואה ל32% מהפעילויות שעושים אבות עם ילדיהם.
- ואם כל זה לא מספיק – אימהות ישנות אמנם 27 דקות יותר מאשר אבות, אבל 16% מהן סובלות משלוש הפרעות ויקיצות לפחות בכל לילה, בהשוואה ל9% מהאבות.
הכותבת הינה דוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מרצה בחוג לניהול ארגוני שירות במכללה האקדמית הדסה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות".