הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

האוזן מצפצפת עליך? קוראים לזה טינטון!

האם קרה פעם ששמעת רעש או צפצוף באוזניים? אם התשובה היא כן - כנראה שחווית טינטון. לרגל יום השמיעה הבין-לאומי חשוב להכיר את התופעה, על מנת לזהות אותה בזמן ולקבל את הטיפול המתאים.

טינטון הוא תופעה בה אדם שומע צלילים ללא גירוי קול חיצוני. הטינטון מופיע בצורות שונות אצל אנשים שונים. הוא יכול להופיע כצליל, ברוב המקרים צליל דק כמו ציוץ של ציפור, או כרעש, כמו רעש של קונכיה. הוא יכול להיות קבוע ולהופיע כל הזמן או להופיע לעיתים יותר רחוקות. אצל רוב האנשים עם טינטון כרוני, סוג הצליל והעוצמה אינם משתנים. שמיעת טינטון יכולה להיות תופעה נורמלית לחלוטין ולקרות מדי פעם לכל אחד. במידה שהטינטון הינו ממושך ותכוף (יותר מ 5 דקות ויותר פעם בשבוע) מדובר בטינטון שאינו תקין.

הופעת טינטון שכיחה ביותר בעקבות פגיעה במערכת השמיעה ויחד עם לקות בשמיעה. הפגיעה יכולה להיות בעקבות עלייה בגיל, חשיפה לרעש, דלקות אוזניים ומחלות שונות. לעיתים, הביטוי היחיד הוא טינטון והשמיעה עצמה תקינה. הופעה פתאומית של טינטון ממושך אשר אינו פוסק מצדיקה פנייה לרופא אא"ג ובדיקת שמיעה.

בדיקות שמיעה שנערכות במרפאות השמיעה בחוג להפרעות בתקשורת במכללה

הטינטון הינו תופעה נפוצה באוכלוסייה. לפי מחקרים שונים 10%-30% מהמבוגרים חווים אותו בתדירות מסוימת. למרות שהוא נחקר כבר קרוב למאה שנה, עדיין לא ברור לגמרי מהו המנגנון הפיזיולוגי שאחראי לקיומו.

אחד הגורמים הנפוצים לטינטון הינו נזק למערכת השמיעה הנגרם בעקבות חשיפה לרעש, בעיקר רעשים חזקים בעבודה, או בעקבות חשיפה לרעש חזק מאוד ופתאומי כמו פיצוץ. בשנים האחרונות עולה גם התדירות של חשיפה לרעש פנאי. אם לפני מספר שנים עיקר החשיפה הזאת היה בשל שהות בדיסקוטקים או באולמות שמחה, חשיפה שהייתה יחסית בתדירות נמוכה, הרי שבשנים האחרונות האזנה למוזיקה בנגנים אישיים ופלאפונים נהייתה נפוצה.

ע"פ דיווחים ממדינות שונות, השימוש בנגנים ע"י נוער על בסיס יומיומי הוא בין 50%-70%. שימוש בעוצמה חזקה ולאורך זמן, יכול לגרום לירידה בשמיעה ולהופעת טינטון, לעיתים גם ללא שינויים בשמיעה. על מנת לשמור על השמיעה יש לתת את הדעת למניעה. במידה שמשתמשים בנגנים, להפחית בעוצמה ובזמן השימוש. אם חשופים לרעש בעבודה צריך להשתמש באמצעי הגנה כמו אטמים או אוזניות, ובכל מקרה בחשיפה ממושכת לרעש כדאי לבצע הפסקות בחשיפה כדי ל"אוורר" את האוזן מהרעש. ישנן תכניות חינוכיות ברחבי העולם המנסות להגביר את המודעות לחשיפה לרעש פנאי ולמנוע לקויות שמיעה וטינטון בעקבות חשיפות אלה.

הטינטון יכול להוות מטרד ולפגוע באיכות החיים. הוא יכול להפריע לריכוז, לשינה ולתפקוד היומיומי. עדיין לא נמצא הטיפול שיעלים לגמרי את הטינטון, אך ישנם טיפולים אשר מכוונים להקל על הסובלים מטינטון ולהפחית את המטרד בעקבותיו. רוב הסובלים מטינטון מדווחים כי הטינטון גובר בתנאי שקט. לפיכך, במידה שהטינטון מאוד מפריע, המלצה ראשונית היא לא להיות בתנאי שקט מוחלט. כאמצעי ראשוני ניתן לפתוח רדיו בעוצמה חלשה, על דיבור, מוזיקה או אפילו על רעש (בין התחנות) ולראות אם זה גורם להקלה. למי שחוה קשיים בהרדמות מומלץ אפילו לנסות לישון עם רעש רקע. מי שסובל מלקות שמיעה וקיבל מקלינאי תקשורת המלצה למכשיר שמיעה, נמצא כי עצם הרכבת מכשירי שמיעה יכול לעיתים לסייע בהפחתת הטינטון. בכל מקרה של טינטון ממושך דרושה בדיקה של רופא אא"ג, שיבצע ברור רפואי מלא. חלק גדול מהאנשים עם טינטון לומדים להתמודד איתו בחיי היומיום גם ללא טיפול מיוחד. מי שסובל מטינטון אשר מפריע לו באופן שהוא פוגע בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, יכול להיעזר בטיפולים שונים. מומלץ להיוועץ ברופא אא"ג ובקלינאי תקשורת על טיפול שיכול להתאים.

לקריאת המאמר באתר "וואלה"

אולי יעניין אותך גם...