הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

סבים ונכדיהם

מחקרים מצאו שקשר רגשי קרוב בין סבים וסבתות לנכדיהם מועיל מאוד לשני הצדדים. הסבים, הפנויים מעול גידול הילדים ולעתים גם מעבודה – יכולים להעניק לילדים משאב יקר ערך – זמן איכות ללא לחץ וללא האחריות הכבדה הכרוכה בחינוך ובהטלת משמעת. הם מבינים את נכדיהם לעתים ללא דיבור, ויש להם את הסבלנות ויכולת ההכלה שלהורים לא תמיד יש. הקשר בין הנכדים לסביהם הוא קשר משפחתי מיוחד, מאחר שמצד אחד הוא קשר דם קרוב, אך מצד שני אין בו מעורבות יומיומית, והוא מתאפיין בחום וברגש רבים.

אז מה מקבלים הסבים ונכדיהם מהקשר הזה?
עבור הסבים והסבתות קשר עם הנכדים נמצא במחקר אוסטרלי עדכני של Women’s Health Aging Project כבעל פוטנציאל להפחית את הסיכון לפתח אלצהיימר, להפחית דיכאון ולשפר את המצב הנפשי, תפקוד המוח והזיכרון.

בספרם של החוקרים והפסיכולוגים הקליניים ד"ר עדנה כצלנסון ופרופ' עמירם רביב – "סבאות עכשיו" (הוצאת כנרת, זמורה-ביתן) מציינים החוקרים כי סבים המאבדים כוח בגלל ההזדקנות מפצים את עצמם באמצעות הנכדים. הם זוכים דרך נכדיהם בקשר עם העולם הצעיר, ועל פי הפסיכולוגית ד"ר רחל זיו (בספרה "תמונות משפחתיות" ) נתרמים מרוחם העכשווית, הצעירות והחיוניות המפרה.

צילום: בריאן דילטס, אתר pixabay

הנכדים, על פי חוקרים אלה ואחרים זוכים מסביהם בתחושת המשכיות, מודעות עצמית ומיקום היסטורי, כשהסבים מהווים מעין מודל של "היסטוריונים חיים". בעיקר חשוב תפקידם של הסבים בחייהם של נכדיהם בנסיבות של לחץ, גירושים, מחלה או משבר אחר במשפחה. נוכחות סבאית מלמדת את הילד על מעגל החיים, והוא חווה את הזדקנות הסבים ואת משמעות הגיל המבוגר. הנכדים גם זוכים מסביהם בחוכמת חיים, ניסיון ובינה.

בנוסף, מצאה ד"ר שלהבת עטר-שוורץ במחקר מקיף שערכה והתפרסם ב American Journal of Orthopsychiatry כי יחסים קרובים בין הנכדים לסבא ולסבתא תורמים לבריאות הנפשית ולתפקוד הרגשי, החברתי וההתנהגותי של הנכדים, בעיקר במשפחות חד הוריות. המחקר מצא כי הדמות המרכזית ביותר בחיי הנכדים היא לרוב הסבתא מצד האם.

קשר בין סבים לנכדיהם גם מאוד מקל על ההורים בגידול ילדיהם. מחקר עדכני מצא שסבים וסבתות חוסכים עבור ילדיהם עשרות אלפי שקלים בשנה על בייבי סיטר והסעות. על פי המחקר של רשת Table Table- 36% מההורים זוכים לחיסכון כספי משמעותי במישורים רבים. נמצא למשל ש77% מהסבים מוציאים יותר מ10,000 שקלים בשנה על נכדיהם ברכישת צעצועים, בגדים, שעורי נהיגה ותשלומים עבור חינוך. כמו כן, הם משתתפים בהסעות ילדיהם בממוצע 96 ימים בשנה.

אך מנגד יש גם אחרים שאינם אוהבים את הטייטל "סבא" או "סבתא" שמעיב על הדימוי העצמי הצעיר שלהם ואינם מעוניינים לטפל בנכדיהם. מקרים כאלה תוארו על ידי הפסיכולוגית ענת הררי בספרה "הולדת סבתא" (בבל).

הצעות לבילויים מהנים של סבים עם נכדיהם:

  • לעשות ביחד עץ משפחתי
  • לערוך פיקניק משותף 
  • הילדים יכולים ללמד את הסבים יישומי מחשב בעוד הסבים יספרו לנכדיהם את הביוגרפיה האישית שלהם (נהוג בפרויקט "אמירים" של משרד החינוך בחלק מבתי הספר היסודיים)
  • לטייל בחיק הטבע
  • לשחק במשחקי קופסא או קלפים
  • לבשל ביחד
  • לקרוא ביחד
  • כל אחד יכול ללמד את הצד השני את התחביב האהוב עליו

הכותבת הינה דוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מרצה בחוג לניהול ארגוני שירות במכללה האקדמית הדסה, מחברת הספרים "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות".

לקריאת המאמר באתר "ישראל היום"