הרשמה אונליין
על המרכזכל מה שקורה

קח אותה ללונה פארק

ד"ר דריה מעוז

אנשים נוטים להתאהב בבני המין השני כשהם שרויים במצב של פחד, סטרס או עוררות רגשית אחרת. בניסוי מפורסם של הגשר התלוי של Dutton and Aron – גברים שפגשו אישה זרה שפנתה אליהם לאחר שצעדו על גשר גבוה מאוד, מתנדנד ומפחיד מעל תהום סלעית בעומק של 70 מטר – חשו משיכה כלפי האישה ורצו בקרבתה גם זמן רב אחר כך. באופן דומה, כשאנשים חשים עוררות גופנית בשל סיטואציה מעוררת אחרת – הם עשויים לייחס את העוררות הזו לאדם מהמין השני שנמצא אתם שם, אפילו במקרה.

התופעה הזו - של פירוש מוטעה של מצבים - מכונה בפסיכולוגיה ייחוס מוטעה של עוררות (Misattribution of arousal ), והיא הוכחה בשורה של מחקרים שהוכיחו שוב ושוב שמצב שמעורר פחד או עוררות גופנית אחרת – יכול להוביל אותנו להתאהב במי שנמצא אתנו בסיטואציה. סרטי אימה, למשל, הליכה על פי תהום, באנג'י וספורט אתגרי ומסוכן אחר, ועל פי מחקרם של מסטון ופרוליך ( Meston and Frohlich) אפילו רכיבה ברכבת הרים בלונה פארק. 

הדופק המואץ, הנשימה המהירה, העיניים הפעורות, לחץ הדם שעולה, שצף הדופמין והאדרנלין – התגובות הגופניות האלה נגרמות כתוצאה מפחד, אבל גם כתוצאה מעוררות מינית. הנפש שלנו לא תמיד יודעת לזהות ולאבחן מדוע הגוף שלנו מגיב כך, וכשהיא נדרשת לפענח את מצבינו הגופני, היא עשויה לפרש זאת באופן מוטעה, בעיקר אם נמצא לצדנו בן המין השני. או-אז ניטה להאמין שהוא זה שמעורר בנו את התחושות המרגשות הללו ולא הסיטואציה עצמה.

אבל לא רק דברים מפחידים עשויים לגרום לנו להתאהב במי שחולק אותם אתנו, אלא גם אירועים מעוררים אחרים. זה יכול להיות הימצאות בסביבה חדשה, עדיף מוזרה או מאתגרת, נטילת סמים, השתתפות במשחקים תחרותיים וספורט. נמצא שאחרי שאנחנו עושים פעילות גופנית, ובעיקר אחרי משחקי ספורט תחרותיים – אנחנו מתעניינים יותר בבני המין השני ומעריכים אותם באופן חיובי יותר, בעיקר את אלה שחלקו אתנו את החוויה.

מסתבר שגם מוסיקה יכולה לעורר התאהבות. מוסיקה ידועה כאקט של חיזור הודות ליכולות שלה לעורר טווח רחב של רגשות. במחקר עדכני של מנואלה מרין ועמיתיה נמצא שעוררות שנגרמת לאנשים כתוצאה ממוסיקה טובה עשויה להתפרש אצלם כמשיכה למין השני.

לונה פארק. תמונה מתוך Pixabay

אגב, מחקרים מראים שהמשיכה וההתאהבות יכולים להיווצר במצבים מעוררים עבור שני אנשים זרים (או בדייט ראשון) אבל גם בין זוגות קיימים, ואפילו ותיקים. 

אז איך נוכל להיעזר במידע הזה? עכשיו, כשאנחנו יודעים שפחד ועוררות גופנית מעלים את המשיכה שלנו, נוכל לנסות לקבוע דייט בסרט אימה, לקחת את בן או בת הזוג לחדר בריחה, אפשר לעשות אתם הליכות מהירות, ריצה, או כל סוג ספורט אחר, ועדיף אתגרי (או לפחות תחרותי), ואפשר גם סתם לשים מוזיקה קצבית מעוררת, ולרקוד ביחד. ומנגד – רצוי לא לעודד את בת הזוג לרוץ כל בוקר עם הידיד שלה, ואת בן זוגך לעשות עם ידידתו באנג'י.

לקריאת המאמר באתר עיתון "ישראל היום"

* ד"ר דריה מעוז היא מרצה בכירה במכללה האקדמית הדסה בחוג לניהול ארגוני שירות ובחוג למדעי ההתנהגות, מחברת הספרים "לדעת אהבה", "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות".